< Terug naar nieuws

14 Februari 2024

Ellogon.ai wint voorronde Nationale Zorginnovatieprijs 2024

Wij zijn verheugd te kunnen mededelen dat Ellogon.ai als winnaar uit de bus is gekomen als Noord-Hollandse voorrondewinnaar voor de gewaardeerde Zorginnovatieprijs. Als gekozen scaleup uit Amsterdam zal Ellogon.ai met trots haar innovatieve EIDOS-technologie presenteren tijdens de komende nationale finales op 21 maart!
EIDOS, een innovatieve AI-tool ontwikkeld door Ellogon.ai, zorgt voor een revolutie in de manier waarop kankerpatiënten worden geselecteerd voor immunotherapie. In een veld waar ongeveer 50% van de patiënten geen baat heeft bij traditionele immunotherapiebehandelingen, biedt EIDOS een veelbelovende oplossing om de patiëntresultaten te verbeteren.

Tijdens zijn presentatie onderstreepte Robert Kuipers van Ellogon.ai het belang van een nauwkeurige patiëntenselectie. Hij merkte op dat immuuntherapie weliswaar de levenskwaliteit van patiënten aanzienlijk kan verbeteren, maar dat daaraan een stevig prijskaartje hangt van €150.000 per behandeling. Hij benadrukte de urgentie om ervoor te zorgen dat de juiste patiënten deze potentieel levensreddende therapie krijgen, vooral gezien de alarmerende statistieken: elke vijf minuten krijgen 40 individuen in de EU de diagnose kanker, waarbij 14 hun leven verliezen aan de ziekte. Immunotherapie biedt een sprankje hoop en kan bogen op een drievoudige stijging van de overlevingskansen.

EIDOS is ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde instellingen zoals het Nederlands Kanker Instituut, heeft een CE-certificering ontvangen en wordt momenteel gebruikt in vier Nederlandse academische ziekenhuizen en één Grieks ziekenhuis. De implementatie ervan vertegenwoordigt een aanzienlijke vooruitgang in de gepersonaliseerde geneeskunde en biedt een meer gerichte aanpak van de behandeling van kanker.

De regionale voorronde van de Zorginnovatieprijs wordt georganiseerd door Amsterdam Economic Board met het Zorg2025 consortium: ROM InWest, Rabobank, Amsterdam AI en Sigra. Samen organiseren we ook andere Zorg2025 bijeenkomsten. Deze zijn gericht op het samenbrengen van zorg- en welzijnsprofessionals, industrie, onderzoekers en kennisinstellingen op het gebied van gezondheid en preventie. Het uitgangspunt is het delen van kennis, nieuw onderzoek en innovaties.

Lees hier meer.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Rapport: 'Generatieve AI in de Journalistiek'

15 April 2024

Rapport: 'Generatieve AI in de Journalistiek' >

Het recent uitgebrachte rapport 'Generatieve AI in de Journalistiek', gemaakt door AI, Media & Democracy in samenwerking met The Associated Press, geeft inzicht in hoe professionals uit de nieuwsindustrie momenteel generatieve AI gebruiken en willen gebruiken. Het rapport gaat dieper in op de ethische en praktische vraagstukken rond het verantwoord gebruik van deze technologie.

Lees meer >

NWO financiering voor DoPredict project onder leiding van VU professor

5 April 2024

NWO financiering voor DoPredict project onder leiding van VU professor >

Op 26 maart 2024 ontving het onderzoeksproject DoPredict, onder leiding van hoogleraar Biofotonica en Medische Beeldvorming Marloes Groot van de Vrije Universiteit (VU), financiering via het Open Technologieprogramma van NWO. Dit project richt zich op het ontwikkelen van een systeem voor het snel en eenvoudig voorspellen van de uitkomst van longbehandelingen door het testen van medicijncombinaties op een klein stukje patiëntenweefsel.

Lees meer >

NWO AiNed Fellowship grant toegekend aan Filip Ilievski

5 April 2024

NWO AiNed Fellowship grant toegekend aan Filip Ilievski >

Op 21 maart 2024 heeft Universitair Docent Kunstmatige Intelligentie Filip Ilievski een AiNed AI Fellowship van 900k€ ontvangen voor zijn project "Mensgerichte AI-Agenten met gezond verstand". De AiNed AI Fellowships zijn een competitief programma van NWO ontworpen om internationaal AI-talent naar Nederland te trekken. Met deze subsidie, samen met interne en externe medefinanciering, zal Ilievski een team van zes jonge onderzoekers kunnen samenstellen.

Lees meer >