< Terug naar nieuws

9 Februari 2024

AI-Technologie zorgt voor een Revolutie in de Behandeling van Antidepressiva

Nieuw onderzoek onder leiding van Amsterdam UMC en Radboudumc heeft een baanbrekende vooruitgang in de behandeling van depressieve stoornissen aan het licht gebracht. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) hebben onderzoekers een methode ontwikkeld om de effectiviteit van antidepressiva binnen slechts één week te voorspellen, waardoor de traditionele wachtperiode van zes tot acht weken aanzienlijk wordt verkort.
De studie, gepubliceerd in het gewaardeerde American Journal of Psychiatry, markeert een cruciaal moment in de geestelijke gezondheidszorg. Professor Liesbeth Reneman, een leidende figuur op het gebied van neuroradiologie bij het Amsterdam UMC, benadrukt het belang van deze doorbraak: “Dit is transformerend voor patiënten en biedt snel inzicht in de werkzaamheid van antidepressiva, die doorgaans wekenlang onzeker blijft.”

Het onderzoeksteam concentreerde hun analyse op sertraline, het meest voorgeschreven antidepressivum in de Verenigde Staten. Door MRI-scans en klinische gegevens van 229 patiënten te onderzoeken, ontwikkelden ze een AI-algoritme dat de behandelresultaten nauwkeurig voorspelde. Opmerkelijk genoeg identificeerde het algoritme dat sertraline slechts bij een derde van de patiënten effectief was, waardoor psychiaters de behandelplannen dienovereenkomstig konden afstemmen en onnodige recepten tot een minimum konden beperken.

Dr. Eric Ruhé, een psychiater bij het Radboudumc, gaat dieper in op de voorspellende kracht van het algoritme: “Onze bevindingen benadrukken het belang van hersenactiviteitspatronen, vooral in de cortex cingularis anterior, bij het bepalen van de respons op de behandeling. Hierdoor kunnen artsen snel geschikte kandidaten voor sertraline identificeren. behandeling."
Vooruitkijkend houdt deze baanbrekende methode een belofte in voor een gepersonaliseerde behandeling met antidepressiva, waardoor mogelijk het langdurige proces van vallen en opstaan ​​dat patiënten ondergaan, kan worden verlicht. Met verdere verfijning zou het algoritme een revolutie teweeg kunnen brengen in het beheer van depressies, waardoor een efficiëntere en effectievere benadering van de zorg zou kunnen worden geboden.

Omdat depressie een aanzienlijke maatschappelijke uitdaging blijft vormen, waarbij één op de drie patiënten ondanks meerdere behandelpogingen aanhoudende symptomen ervaart, is de behoefte aan versnelde en nauwkeurige behandelstrategieën nog nooit zo urgent geweest. Met voortdurende onderzoeksinspanningen om de voorspellende mogelijkheden van het algoritme te verbeteren, ziet de toekomst van de behandeling van depressie er steeds veelbelovender uit. Houd ons in de gaten voor updates terwijl we navigeren naar een betere toekomst in de geestelijke gezondheidszorg.

Lees het hier.
 
Dit artikel is gepubliceerd op de website van Amsterdam UMC.
 

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI

10 Juli 2024

Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI >

Onlangs is de Global Index on Responsible AI (GIRAI) gelanceerd, die Nederland op nummer één plaatst en het leiderschap van het land op het gebied van het verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie benadrukt. Deze erkenning onderstreept de bloeiende AI-gemeenschap in Nederland en benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking om ervoor te zorgen dat AI op verantwoorde wijze wordt ingezet en gebruikt.
bal Index over verantwoorde AI

Lees meer >

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub

10 Juli 2024

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub >

Alfons Hoekstra, hoogleraar Computational Science & Engineering, is per 1 juli benoemd tot wetenschappelijk directeur van de nieuwe Molecular and Materials Design (MMD) Technology hub. Dit initiatief heeft tot doel een revolutie teweeg te brengen in het onderzoek naar moleculen en materialen met behulp van geavanceerde AI en simulaties. met de nadruk op gezondheid en ecologische duurzaamheid.

Lees meer >

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt!

4 Juli 2024

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt! >

Gaan we met kunstmatige intelligentie scheefliggende tegels op straat opsporen? Berekenen we met quantum computing de ideale route voor bevoorradingsverkeer? Zetten we algoritmen in om te voorspellen in welke woningen er loden leidingen liggen? Amsterdam onderzoekt voortdurend welke nieuwe technologieën er op de markt zijn en hoe we die het best kunnen gebruiken.

Lees meer >