< Terug naar nieuws

10 Juli 2024

Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI

Onlangs is de Global Index on Responsible AI (GIRAI) gelanceerd, die Nederland op nummer één plaatst en het leiderschap van het land op het gebied van het verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie benadrukt. Deze erkenning onderstreept de bloeiende AI-gemeenschap in Nederland en benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking om ervoor te zorgen dat AI op verantwoorde wijze wordt ingezet en gebruikt.
bal Index over verantwoorde AI
Nederlands Leiderschap in Verantwoorde AI
Volgens de GIRAI behaalde Nederland een hoge score van 86,16, wat zijn invloed aantoont bij het bevorderen van internationale samenwerking om de AI-kloof te overbruggen en robuuste wettelijke kaders te implementeren die AI en mensenrechten aanpakken. De GIRAI is een uitgebreid onderzoek dat de voortgang van verantwoorde AI-praktijken in 138 landen evalueert. Het bestrijkt 19 thematische gebieden, gegroepeerd in drie clusters: Mensenrechten en AI, Verantwoord AI-bestuur en Verantwoorde AI-capaciteiten. Er werden meer dan 1.800 vragen gesteld aan lokale onderzoekers, wat leidde tot de verzameling van meer dan 2 miljoen datapunten, die nauwgezet werden geanalyseerd door wetenschappers en organisaties. De Index beoordeelt elk gebied op basis van drie pijlers van het verantwoordelijke AI-ecosysteem: overheidskaders, overheidsacties en initiatieven van niet-statelijke actoren.

Belangrijkste bevindingen voor de toekomst van AI
Het GIRAI-rapport onderstreept de cruciale rol van internationale samenwerking bij het verantwoord inzetten en gebruiken van AI, wat essentieel is voor het verbeteren van de veiligheid, beveiliging en betrouwbaarheid van de huidige AI-systemen. Ondanks de bestaande waarborgen voor werknemers in door AI aangedreven economieën moeten universiteiten en het maatschappelijk middenveld samenwerken om betrouwbare AI te bevorderen en mondiale vooruitgang te stimuleren. Uit het rapport blijkt dat, hoewel Nederland een score van 86,16 heeft, een aanzienlijk deel van de wereld achterblijft: 67% van de landen scoort onder de 25 en 25% scoort tussen de 25 en 50. Deze ongelijkheid betekent dat bijna 6 miljard mensen leven in landen waar het ontbreekt aan adequate AI-technologie. daarmee verband houdende mensenrechtenbescherming. Belangrijke gebieden die verbetering behoeven zijn onder meer gendergelijkheid, arbeidsbescherming, het recht op werk, publieke participatie en bewustwording, de ontwikkeling van vaardigheden in de publieke sector, mededingingsautoriteiten en kinderrechten.

De bloeiende AI-gemeenschap van Amsterdam
Amsterdam ontwikkelt zich snel als een belangrijk knooppunt voor AI en technologie, dat verschillende sectoren omvat, van klimaattechnologie tot levens- en gezondheidswetenschappen. Amsterdam AI, een coalitie van partners, stimuleert vooruitgang door baanbrekend onderzoek, innovatief onderwijs en creatieve, multidisciplinaire samenwerkingen. De stad trekt aanzienlijke mondiale aandacht en investeringen, zoals € 100 miljoen voor het Climate Tech Portfolio Fund II en € 28 miljoen voor CuspAI's CO2-bindende materialenonderzoek. Ook de Universiteit van Amsterdam (UvA) draagt ​​met haar onderzoek naar AI en duurzame moleculen en materialen bij aan deze dynamische AI-gemeenschap. AiSalon, een mondiaal collectief van AI-innovators, onlangs gelanceerd in Amsterdam, bevordert een levendig ecosysteem voor AI en technische toepassingen in de stad.
Voor meer informatie over het opzetten van uw bedrijf in Amsterdam kunt u contact opnemen met Amsterdam inbusiness, de officiële buitenlandse investeringsmaatschappij van de Metropoolregio Amsterdam. Laten we samenwerken om verantwoorde AI te bevorderen!
 
Geplaatst door IAmsterdam.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >