< Terug naar nieuws

10 Juli 2024

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub

Alfons Hoekstra, hoogleraar Computational Science & Engineering, is per 1 juli benoemd tot wetenschappelijk directeur van de nieuwe Molecular and Materials Design (MMD) Technology hub. Dit initiatief heeft tot doel een revolutie teweeg te brengen in het onderzoek naar moleculen en materialen met behulp van geavanceerde AI en simulaties. met de nadruk op gezondheid en ecologische duurzaamheid.
Hoekstra, voorheen directeur van het Informatica Instituut, speelde een sleutelrol bij het opzetten van de MMD-hub. De missie van de hub is om de geavanceerde apparatuur en expertise van de universiteit te benutten om te innoveren op het gebied van de creatie van moleculen en materialen, en daarmee een impact te hebben op de kernonderzoeksthema's van de universiteit.

De MMD-hub zal wetenschappelijke ontdekkingen versnellen door experimentele gegevens te integreren met voorspellende modellen. Dit cyclische proces maakt de voortdurende verfijning en creatie van materialen met geoptimaliseerde eigenschappen mogelijk, waardoor nieuwe samenwerkingen tussen verschillende instituten worden bevorderd.

Hoekstra is enthousiast over het opbouwen van een dynamische MMD-gemeenschap en het bevorderen van samenwerkingsinspanningen. Ondanks potentiële financiële uitdagingen ziet hij kansen in publiek-private partnerschappen om innovatief onderzoek te financieren. In de komende twee jaar wil hij een zelfvoorzienende, levendige gemeenschap oprichten die erkend wordt vanwege zijn baanbrekende wetenschappelijke bijdragen.

De MMD-hub streeft ernaar wetenschappers en partners te verenigen bij het uitvoeren van hightech onderzoek en zo de grenzen van de moleculaire en materiaalwetenschap te verleggen.
 
Lees meer over de MMD- Hub hier.
 
Gepubliceerd door UvA.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >