< Terug naar nieuws

17 Mei 2024

UvA-onderzoekers hebben een evaluatiechecklist voor datasets gemaakt

AI kan medische gegevens snel en nauwkeurig analyseren, wat potentieel de diagnose en behandelplannen verbetert. Echter, bias blijft een hardnekkig probleem, waardoor medische AI-oplossingen niet altijd effectief zijn voor elke bevolkingsgroep. Onderzoekers van de UvA aan het Informatica Instituut ontvouwen het probleem van bias en doen suggesties voor verbetering.

Met de verwachte groei van AI-toepassingen in de gezondheidszorg door onder andere de vergrijzende bevolking en stijgende zorgkosten, wordt de noodzaak van betrouwbare AI-oplossingen steeds duidelijker. Maria Galanty, een promovenda aan de UvA, benadrukt het belang van goed gedocumenteerde datasets om bias in medische AI aan te pakken. "Bias verwijst naar een systematische fout in machine learning-modellen, die hun vermogen beïnvloedt om subgroepen van patiënten correct te classificeren," zegt Galanty. Dit probleem ontstaat wanneer datasets de doelpopulatie niet goed representeren.

 

Galanty behaalde haar bachelor in wiskunde en cognitiewetenschappen aan de Universiteit van Warschau, maar besloot naar Nederland te verhuizen. "Ik wilde ervaren hoe het zou zijn om in het buitenland te werken en te wonen, en werd aangetrokken door het hoge onderwijsniveau en de goede werk-privébalans in Nederland." Ze volgde een master in kunstmatige intelligentie aan de Universiteit Utrecht en werd geïnteresseerd in de kruising van AI en gezondheidszorg, wat leidde tot haar promotieonderzoek naar bias in medische data.

 

Samen met Dieuwertje Luitse, ook promovenda, voerde Galanty een studie uit naar de documentatie van publiekelijk beschikbare medische datasets. Deze datasets worden vaak hergebruikt door machine learning-ingenieurs die niet betrokken waren bij het creatieproces, waardoor zij geen extra kennis hebben over de data. Hun onderzoek richtte zich op verschillende medische data, zoals MRI's, kleurenfundusfotografie van het oog en elektrocardiogrammen.

 

Ze ontwikkelden een evaluatie-instrument, een checklist, om de volledigheid van de datasetdocumentatie te beoordelen. "Er is veel variatie in de datasetdocumentatie. Soms staat er alleen dat de annotaties door een medisch professional zijn uitgevoerd, terwijl andere het proces gedetailleerd beschrijven," legt Galanty uit. Ze pleit voor richtlijnen voor het opstellen van goede documentatie, zodat alle relevante informatie wordt opgenomen. Goede documentatie stelt gebruikers van de data in staat om zich bewust te zijn van mogelijke biases en deze te verminderen.

 

Galanty's ambitie is bij te dragen aan robuustere medische AI-oplossingen. "De stap van het ontwikkelen van machine learning-tools aan de universiteit naar toepassing in ziekenhuizen is nog steeds groot. Als we willen dat een tool daadwerkelijk voor patiënten wordt gebruikt, moet deze grondig getest zijn en voldoen aan alle ethische en juridische voorwaarden."

 

Bron

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI

10 Juli 2024

Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI >

Onlangs is de Global Index on Responsible AI (GIRAI) gelanceerd, die Nederland op nummer één plaatst en het leiderschap van het land op het gebied van het verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie benadrukt. Deze erkenning onderstreept de bloeiende AI-gemeenschap in Nederland en benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking om ervoor te zorgen dat AI op verantwoorde wijze wordt ingezet en gebruikt.
bal Index over verantwoorde AI

Lees meer >

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub

10 Juli 2024

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub >

Alfons Hoekstra, hoogleraar Computational Science & Engineering, is per 1 juli benoemd tot wetenschappelijk directeur van de nieuwe Molecular and Materials Design (MMD) Technology hub. Dit initiatief heeft tot doel een revolutie teweeg te brengen in het onderzoek naar moleculen en materialen met behulp van geavanceerde AI en simulaties. met de nadruk op gezondheid en ecologische duurzaamheid.

Lees meer >

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt!

4 Juli 2024

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt! >

Gaan we met kunstmatige intelligentie scheefliggende tegels op straat opsporen? Berekenen we met quantum computing de ideale route voor bevoorradingsverkeer? Zetten we algoritmen in om te voorspellen in welke woningen er loden leidingen liggen? Amsterdam onderzoekt voortdurend welke nieuwe technologieën er op de markt zijn en hoe we die het best kunnen gebruiken.

Lees meer >