< Terug naar nieuws

4 Juli 2024

Alleen via AI en machine learning kunnen we grip krijgen op alle chemicaliën om ons heen

Het open-access Journal of the American Chemical Society (JACS Au) heeft zojuist een perspectief gepubliceerd door Dr. Saer Samanipour en zijn team over de enorme uitdaging om alle chemicaliën om ons heen in kaart te brengen. Samanipour, universitair docent aan het Van 't Hoff Instituut voor Moleculaire Wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), neemt de beschikbare wetenschap onder de loep en concludeert dat een echt proactief chemisch beheer momenteel niet haalbaar is. Om echt grip te krijgen op het enorme en steeds groter wordende chemische universum, pleit Samanipour voor het gebruik van machine learning en AI, als aanvulling op bestaande strategieën voor het detecteren en identificeren van alle moleculen waaraan we worden blootgesteld.

De totale hoeveelheid moleculen waaraan we worden blootgesteld wordt in de wetenschap het 'exposoom chemische ruimte' genoemd, en dit staat centraal in Samanipours wetenschappelijke inspanningen. Hij streeft ernaar deze enorme moleculaire ruimte te verkennen en in kaart te brengen. Dit is gedreven door zowel nieuwsgierigheid als noodzaak, aangezien directe en indirecte blootstelling aan talloze, vaak onbekende chemicaliën een aanzienlijke bedreiging vormt voor de menselijke gezondheid. Volgens schattingen is 16% van de wereldwijde vroegtijdige sterfgevallen gelinkt aan vervuiling. Ook het milieu lijdt eronder, wat bijvoorbeeld te zien is aan het verlies van biodiversiteit.

 

De huidige benadering is inherent passief en op zijn best reactief. We voelen pas de noodzaak om chemicaliën te analyseren nadat we de effecten van blootstelling waarnemen. Deze benadering heeft tot vele problemen geleid, zoals de recente crisis met PFAS-chemicaliën. Bovendien zijn regulerende maatregelen voornamelijk gericht op chemicaliën met een zeer specifieke moleculaire structuur die in grote hoeveelheden worden geproduceerd. Er zijn echter talloze andere chemicaliën waarvan we weinig weten, zowel door de natuur geproduceerd als door de transformatie van door de mens gemaakte chemicaliën. Vooral deze laatste categorie is systematisch over het hoofd gezien.

 

De conventionele chemische analyse is bevooroordeeld ten opzichte van bekende of voorgestelde structuren, omdat dit essentieel is voor het interpreteren van gegevens verkregen met analytische methoden zoals chromatografie en massaspectrometrie. Dit leidt tot het over het hoofd zien van meer 'onverwachte' chemicaliën. Hoewel de zogeheten non-targeted analysis (NTA) deze bias vermijdt, blijven de resultaten beperkt. In de afgelopen vijf jaar zijn 1600 chemicaliën geïdentificeerd, terwijl elk jaar alleen al op de Amerikaanse markt ongeveer 700 nieuwe chemicaliën worden geïntroduceerd.

 

Om deze uitdagingen aan te pakken, stelt Samanipour voor om machine learning en kunstmatige intelligentie te gebruiken. Hij pleit voor een datagedreven aanpak langs verschillende lijnen: intensiever dataminen, retrospectieve analyses uitvoeren op reeds beschikbare analytische gegevens en AI gebruiken om de structuur en reikwijdte van de exposoom chemische ruimte te begrijpen.

 

Bron: UvA.nl

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 CuspAI stelt zich voor in LAB42

6 September 2024

CuspAI stelt zich voor in LAB42 >

Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst. 

Lees meer >

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten

5 September 2024

Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten >

Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.

Lees meer >

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie

5 September 2024

NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie >

Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.

Lees meer >