< Terug naar nieuws

4 Juli 2024

Alleen via AI en machine learning kunnen we grip krijgen op alle chemicaliën om ons heen

Het open-access Journal of the American Chemical Society (JACS Au) heeft zojuist een perspectief gepubliceerd door Dr. Saer Samanipour en zijn team over de enorme uitdaging om alle chemicaliën om ons heen in kaart te brengen. Samanipour, universitair docent aan het Van 't Hoff Instituut voor Moleculaire Wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), neemt de beschikbare wetenschap onder de loep en concludeert dat een echt proactief chemisch beheer momenteel niet haalbaar is. Om echt grip te krijgen op het enorme en steeds groter wordende chemische universum, pleit Samanipour voor het gebruik van machine learning en AI, als aanvulling op bestaande strategieën voor het detecteren en identificeren van alle moleculen waaraan we worden blootgesteld.

De totale hoeveelheid moleculen waaraan we worden blootgesteld wordt in de wetenschap het 'exposoom chemische ruimte' genoemd, en dit staat centraal in Samanipours wetenschappelijke inspanningen. Hij streeft ernaar deze enorme moleculaire ruimte te verkennen en in kaart te brengen. Dit is gedreven door zowel nieuwsgierigheid als noodzaak, aangezien directe en indirecte blootstelling aan talloze, vaak onbekende chemicaliën een aanzienlijke bedreiging vormt voor de menselijke gezondheid. Volgens schattingen is 16% van de wereldwijde vroegtijdige sterfgevallen gelinkt aan vervuiling. Ook het milieu lijdt eronder, wat bijvoorbeeld te zien is aan het verlies van biodiversiteit.

 

De huidige benadering is inherent passief en op zijn best reactief. We voelen pas de noodzaak om chemicaliën te analyseren nadat we de effecten van blootstelling waarnemen. Deze benadering heeft tot vele problemen geleid, zoals de recente crisis met PFAS-chemicaliën. Bovendien zijn regulerende maatregelen voornamelijk gericht op chemicaliën met een zeer specifieke moleculaire structuur die in grote hoeveelheden worden geproduceerd. Er zijn echter talloze andere chemicaliën waarvan we weinig weten, zowel door de natuur geproduceerd als door de transformatie van door de mens gemaakte chemicaliën. Vooral deze laatste categorie is systematisch over het hoofd gezien.

 

De conventionele chemische analyse is bevooroordeeld ten opzichte van bekende of voorgestelde structuren, omdat dit essentieel is voor het interpreteren van gegevens verkregen met analytische methoden zoals chromatografie en massaspectrometrie. Dit leidt tot het over het hoofd zien van meer 'onverwachte' chemicaliën. Hoewel de zogeheten non-targeted analysis (NTA) deze bias vermijdt, blijven de resultaten beperkt. In de afgelopen vijf jaar zijn 1600 chemicaliën geïdentificeerd, terwijl elk jaar alleen al op de Amerikaanse markt ongeveer 700 nieuwe chemicaliën worden geïntroduceerd.

 

Om deze uitdagingen aan te pakken, stelt Samanipour voor om machine learning en kunstmatige intelligentie te gebruiken. Hij pleit voor een datagedreven aanpak langs verschillende lijnen: intensiever dataminen, retrospectieve analyses uitvoeren op reeds beschikbare analytische gegevens en AI gebruiken om de structuur en reikwijdte van de exposoom chemische ruimte te begrijpen.

 

Bron: UvA.nl

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt!

4 Juli 2024

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt! >

Gaan we met kunstmatige intelligentie scheefliggende tegels op straat opsporen? Berekenen we met quantum computing de ideale route voor bevoorradingsverkeer? Zetten we algoritmen in om te voorspellen in welke woningen er loden leidingen liggen? Amsterdam onderzoekt voortdurend welke nieuwe technologieën er op de markt zijn en hoe we die het best kunnen gebruiken.

Lees meer >

longform.ai ontvangt financiering van Innovatiefonds Noord-Holland om inzichten uit audiodata te extraheren

4 Juli 2024

longform.ai ontvangt financiering van Innovatiefonds Noord-Holland om inzichten uit audiodata te extraheren >

longform.ai, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam, heeft €300.000 aan financiering ontvangen van Innovatiefonds Noord-Holland. De startup, mede opgericht door Paul Groth, professor Data Science aan de UvA, ontwikkelt AI-technologie om waardevolle inzichten uit grote hoeveelheden audiodata te halen

Lees meer >

The Symbiotic City nu te zien in ARTIS-Groote Museum

4 Juli 2024

The Symbiotic City nu te zien in ARTIS-Groote Museum >

In het ARTIS-Groote Museum is de presentatie The Symbiotic City nu te zien. Deze expositie toont een toekomstig Amsterdam waar natuur en mensen in harmonie samenleven. Het project is een initiatief van Remco Kort, microbioloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam en ARTIS-Micropia hoogleraar. De beelden en teksten zijn tot stand gekomen tijdens de workshop The Symbiotic City, waarbij AI werd ingezet om visies van diverse disciplines te visualiseren.

 

Lees meer >