< Terug naar nieuws

2 Juli 2024

Ontdek de kracht van Data Commons met het Data Commons Collective

Het Data Commons Collective-initiatief onderzoekt de maatschappelijke voordelen, kracht en grenzen van data-commons en behandelt data als een nieuwe digitale hulpbron die de gemeenschap dient.
Dit collectief, gelanceerd door de Amsterdam Economic Board, omvat organisaties als Waag Futurelab, de Universiteit van Amsterdam, Deloitte, Ahold Delhaize en AMdEX, en er worden binnenkort meer partners verwacht.

Waarom verantwoorde data?
In een groot, door technologie gedreven tijdperk worden data commercieel geëxploiteerd, waardoor het potentieel ervan om publieke belangen te dienen wordt overschaduwd. Toch wil een collectief in Amsterdam precies dat doen: meer gegevens delen om de zorg voor de stad te verbeteren. Data commons sluiten aan bij de visie van Amsterdam om in 2040 een verantwoordelijke, duurzame en inclusieve digitale regio te zijn, gedreven door maatschappelijke waarden die autonomie en controle over onze data garanderen.

Wat is een data-common?
Data kunnen als nieuwe digitale hulpbron producten en diensten verbeteren en het algemeen belang dienen. In tegenstelling tot traditionele commons zijn data-commons:
-Deelbaar binnen een gemeenschap zonder persoonlijke interacties of geografische grenzen.
-Onuitputtelijk; gegevens kunnen eindeloos worden gedupliceerd zonder waarde te verliezen.
 
Vier principes voor Data Commons:
-Dienen van publieke of gemeenschapsdoelen.
-Vereist samenwerking tussen individuen, bedrijven of openbare instellingen.
-Beheerst door principes die de toegang, het gebruik en het voorkomen van misbruik bepalen.
-Ingebedde systemen zorgen voor gegevenskwaliteit en detectie van misbruik met passende reacties.
 
Voordelen voor bewoners:
Amsterdammers profiteren van het leven in een veilige, inclusieve, eerlijke, transparante en duurzame digitale stad, waarbij ze vertrouwen op een verantwoorde gegevensverwerking door overheden en organisaties. Data-eigenaren krijgen meer controle, waardoor er sneller afspraken kunnen worden gemaakt over het delen van data om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Dit is van cruciaal belang, aangezien minder dan drie procent van de wereldwijde gegevens wordt gedeeld.

Bezoek het Data Commons Collective voor het volledige artikel.
 
 
Gepubliceerd door Amsterdam Economic Board.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt!

4 Juli 2024

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt! >

Gaan we met kunstmatige intelligentie scheefliggende tegels op straat opsporen? Berekenen we met quantum computing de ideale route voor bevoorradingsverkeer? Zetten we algoritmen in om te voorspellen in welke woningen er loden leidingen liggen? Amsterdam onderzoekt voortdurend welke nieuwe technologieën er op de markt zijn en hoe we die het best kunnen gebruiken.

Lees meer >

longform.ai ontvangt financiering van Innovatiefonds Noord-Holland om inzichten uit audiodata te extraheren

4 Juli 2024

longform.ai ontvangt financiering van Innovatiefonds Noord-Holland om inzichten uit audiodata te extraheren >

longform.ai, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam, heeft €300.000 aan financiering ontvangen van Innovatiefonds Noord-Holland. De startup, mede opgericht door Paul Groth, professor Data Science aan de UvA, ontwikkelt AI-technologie om waardevolle inzichten uit grote hoeveelheden audiodata te halen

Lees meer >

The Symbiotic City nu te zien in ARTIS-Groote Museum

4 Juli 2024

The Symbiotic City nu te zien in ARTIS-Groote Museum >

In het ARTIS-Groote Museum is de presentatie The Symbiotic City nu te zien. Deze expositie toont een toekomstig Amsterdam waar natuur en mensen in harmonie samenleven. Het project is een initiatief van Remco Kort, microbioloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam en ARTIS-Micropia hoogleraar. De beelden en teksten zijn tot stand gekomen tijdens de workshop The Symbiotic City, waarbij AI werd ingezet om visies van diverse disciplines te visualiseren.

 

Lees meer >