< Terug naar nieuws

20 Juni 2024

70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI

Uit onderzoek van de AlgoSoc AI Opinion Monitor van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 70% van de Nederlanders geen gebruik heeft gemaakt van generatieve AI zoals ChatGPT. De houding en het gebruik verschillen echter per leeftijd. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese ondervroegen bijna 4.000 respondenten en zullen dit onderzoek de komende drie jaar voortzetten.
AI-gebruik en leeftijdsverschillen
Uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van een aanzienlijk leeftijdsverschil in het gebruik van AI. Van de 16- tot 24-jarigen heeft 74% het afgelopen jaar generatieve AI gebruikt. Daarentegen heeft 74% van de mensen van 25 jaar en ouder er nog nooit gebruik van gemaakt. "Jonge mensen voelen zich meer op hun gemak met nieuwe technologieën", zegt de Vreese, een hoofdonderzoeker.

Erkenning van AI-inhoud
Hoewel velen geen AI-tools gebruiken, denkt 85% van de respondenten dat ze online door AI gegenereerde inhoud zijn tegengekomen. De meesten voelen zich echter niet in staat dit te herkennen en beoordelen hun vermogen om AI-inhoud te spotten met een score van 2,58 op 7. Ze geloven dat journalisten het beste zijn in het detecteren van door AI gegenereerde inhoud.

Toekomstige monitoring
Het AlgoSoc-team zal de publieke houding ten opzichte van AI blijven volgen. “Naarmate het gebruik van AI toeneemt, vooral in sectoren als de gezondheidszorg, zullen we eventuele zorgen monitoren en aanpakken”, zegt de León. Dit onderzoek zal helpen de zich ontwikkelende relatie tussen het Nederlandse publiek en AI te begrijpen en toekomstige discussies en beleid te informeren.
 
Gepubliceerd door de UvA.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt!

4 Juli 2024

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt! >

Gaan we met kunstmatige intelligentie scheefliggende tegels op straat opsporen? Berekenen we met quantum computing de ideale route voor bevoorradingsverkeer? Zetten we algoritmen in om te voorspellen in welke woningen er loden leidingen liggen? Amsterdam onderzoekt voortdurend welke nieuwe technologieën er op de markt zijn en hoe we die het best kunnen gebruiken.

Lees meer >

longform.ai ontvangt financiering van Innovatiefonds Noord-Holland om inzichten uit audiodata te extraheren

4 Juli 2024

longform.ai ontvangt financiering van Innovatiefonds Noord-Holland om inzichten uit audiodata te extraheren >

longform.ai, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam, heeft €300.000 aan financiering ontvangen van Innovatiefonds Noord-Holland. De startup, mede opgericht door Paul Groth, professor Data Science aan de UvA, ontwikkelt AI-technologie om waardevolle inzichten uit grote hoeveelheden audiodata te halen

Lees meer >

The Symbiotic City nu te zien in ARTIS-Groote Museum

4 Juli 2024

The Symbiotic City nu te zien in ARTIS-Groote Museum >

In het ARTIS-Groote Museum is de presentatie The Symbiotic City nu te zien. Deze expositie toont een toekomstig Amsterdam waar natuur en mensen in harmonie samenleven. Het project is een initiatief van Remco Kort, microbioloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam en ARTIS-Micropia hoogleraar. De beelden en teksten zijn tot stand gekomen tijdens de workshop The Symbiotic City, waarbij AI werd ingezet om visies van diverse disciplines te visualiseren.

 

Lees meer >