< Terug naar nieuws

27 Mei 2024

Twee HvA AI Projecten Ontvangen RAAK Publiekssubsidie

Subsidie voor onderzoeksprojecten over praktisch toepasbare AI-oplossingen. 
Overheidsinformatie omzetten in begrijpelijke taal met AI en AI als monitoringstool voor knieblessures bij het vrouwenvoetbal. Deze twee projecten, onderdeel van het lectoraat Responsible IT en het Smart Health and Vitality Lab van de Hogeschool van Amsterdam, hebben een RAAK-publiek-subsidie toegekend gekregen. Regieorgaan SIA honoreerde in totaal 17 onderzoeksvragen.
 
Met het project ‘Duidelijke TAAL: Teksten van Ambtenaren met AI meer Leesbaar’ wordt de overheid ondersteund bij het verantwoord inzetten van AI. Overheidsinformatie, zoals teksten op websites en in brieven, is voor een grote groep moeilijk te begrijpen. Taalmodellen zoals ChatGPT kunnen hier uitkomst bieden, door dit soort teksten automatisch te herschrijven en te vereenvoudigen. In samenwerking met de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool Rotterdam, ontwikkelt het lectoraat Responsible IT met Duidelijke TAAL criteria waaraan AI moet voldoen zodat het verantwoord kan worden gebruikt. Daarnaast bepaalt het de mate waarin een AI-oplossing aan deze criteria voldoet.
 
Lees hier het hele artikel.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 € 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie

20 Juni 2024

€ 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie >

Het Brits-Nederlandse bedrijf CuspAI heeft 28 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald om materialen te ontwikkelen voor efficiëntere CO2-afvang met behulp van AI. Durfkapitalisten zien potentieel in deze innovatieve aanpak. CuspAI, een startup opgericht door de Nederlandse professor Max Welling, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en AI-expert, wil AI gebruiken om materialen te vinden en te ontwikkelen die op efficiënte wijze CO2 kunnen afvangen. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat het 28 miljoen euro aan financiering van investeerders heeft binnengehaald.

Lees meer >

Binge Watch Amsterdam AI Video Series

20 Juni 2024

Binge Watch Amsterdam AI Video Series >

Bekijk onze Video Serie nu.

Lees meer >

 70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI

20 Juni 2024

70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI >

Uit onderzoek van de AlgoSoc AI Opinion Monitor van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 70% van de Nederlanders geen gebruik heeft gemaakt van generatieve AI zoals ChatGPT. De houding en het gebruik verschillen echter per leeftijd. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese ondervroegen bijna 4.000 respondenten en zullen dit onderzoek de komende drie jaar voortzetten.

Lees meer >