< Terug naar nieuws

22 Mei 2024

ChatGPT van OpenAI: de empathische AI

Deze week onthulde OpenAI zijn nieuwste AI-technologie, met een vrolijke vrouwenstem die snel en empathisch reageert. Wat begon als een eenvoudige tekstgebaseerde chatbot wordt nu een virtuele metgezel.
De nieuwe ChatGPT, mogelijk gemaakt door GPT-4, ziet er menselijker uit, elimineert ongemakkelijke pauzes en voegt emotionele intonatie toe. Toen een presentator bijvoorbeeld nervositeit uitte, stelde ChatGPT gerust: "Haal diep adem en onthoud: jij bent de expert."

Deze mensachtige interactie roept ethische vragen op. Universitair docent Olya Kudina (TU Delft) waarschuwt voor de vage grenzen tussen mens en AI, en benadrukt dat ChatGPT, ondanks zijn realistische stem, technologie blijft zonder echte emoties.

Hoogleraren Marjolijn Antheunis en Emmelyn Croes (Universiteit van Tilburg) zien voordelen in het gebruik van AI voor het tijdelijk oefenen van vaardigheden of het verwerken van ervaringen, maar waarschuwen ervoor het contact met interacties in het echte leven te verliezen. Transparantie over de aard van de AI is cruciaal.
Hoewel Apple, Google en Amazon al lang chatbots aanbieden, kan de nieuwste versie van OpenAI complexe gesprekken aan, waardoor interacties naadloos en menselijker worden.

Er komen twee benaderingen naar voren: OpenAI richt zich op emotionele expressie, terwijl Google een praktische AI-assistent wil creëren voor alledaagse taken. Dit verschil benadrukt het debat over empathie in AI en de ethische implicaties ervan.
 
Gepubliceerd door de NOS.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI

10 Juli 2024

Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI >

Onlangs is de Global Index on Responsible AI (GIRAI) gelanceerd, die Nederland op nummer één plaatst en het leiderschap van het land op het gebied van het verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie benadrukt. Deze erkenning onderstreept de bloeiende AI-gemeenschap in Nederland en benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking om ervoor te zorgen dat AI op verantwoorde wijze wordt ingezet en gebruikt.
bal Index over verantwoorde AI

Lees meer >

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub

10 Juli 2024

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub >

Alfons Hoekstra, hoogleraar Computational Science & Engineering, is per 1 juli benoemd tot wetenschappelijk directeur van de nieuwe Molecular and Materials Design (MMD) Technology hub. Dit initiatief heeft tot doel een revolutie teweeg te brengen in het onderzoek naar moleculen en materialen met behulp van geavanceerde AI en simulaties. met de nadruk op gezondheid en ecologische duurzaamheid.

Lees meer >

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt!

4 Juli 2024

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt! >

Gaan we met kunstmatige intelligentie scheefliggende tegels op straat opsporen? Berekenen we met quantum computing de ideale route voor bevoorradingsverkeer? Zetten we algoritmen in om te voorspellen in welke woningen er loden leidingen liggen? Amsterdam onderzoekt voortdurend welke nieuwe technologieën er op de markt zijn en hoe we die het best kunnen gebruiken.

Lees meer >