< Terug naar nieuws

10 April 2024

Opinie: AI in de zorg stelt ons voor grote ethische vragen

In een opiniestuk uit De Telegraaf stellen drie medisch onderzoekers van het Amsterdam UMC dat de integratie van kunstmatige intelligentie in de zorg niet alleen veelbelovend is, maar ook belangrijke ethische en juridische vragen 
 

In hun recente opiniestuk in De Telegraaf benadrukken drie onderzoekers van het Amsterdam UMC hoe kunstmatige intelligentie (AI) de potentie heeft om de gezondheidszorg ingrijpend te veranderen. De onderzoekers richten zich op de ethische en juridische vraagstukken die ontstaan door het gebruik van AI in medische procedures. Ze bespreken de rol van voorspellende machine learning (ML)-modellen, die bijvoorbeeld kunnen helpen bij het voorspellen van complicaties na medische ingrepen.

 

Deze modellen bieden grote voordelen, zoals het verbeteren van patiëntveiligheid en het verlagen van zorgkosten door gepersonaliseerde zorg. Tegelijkertijd vereist het gebruik van dergelijke geavanceerde AI-systemen een zorgvuldige beoordeling van de risico's. Onder de huidige Europese Medical Device Regulation (MDR) moeten deze AI-systemen grondig geëvalueerd worden voordat ze gebruikt mogen worden.

 

De naderende Europese AI Act zal strengere eisen stellen aan hoog-risico AI-toepassingen, vooral binnen de gezondheidszorg. Deze wetgeving vereist uitgebreide risicobeoordelingen, gegevensbeheer, en continue monitoring van AI-systemen.

 

De onderzoekers benadrukken dat, hoewel er regelgeving bestaat, er nog steeds kritieke ethische vragen onbeantwoord blijven. Vragen zoals de invloed van AI op medische besluitvorming en de verantwoordelijkheid voor de uitkomsten van door AI ondersteunde behandelingen moeten worden aangepakt. Dit vereist een brede discussie over hoe we AI op een ethisch verantwoorde manier in de zorgsector willen integreren, met een sterke focus op transparantie, verantwoordelijkheid, en de instemming van de patiënten.

 

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI

10 Juli 2024

Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI >

Onlangs is de Global Index on Responsible AI (GIRAI) gelanceerd, die Nederland op nummer één plaatst en het leiderschap van het land op het gebied van het verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie benadrukt. Deze erkenning onderstreept de bloeiende AI-gemeenschap in Nederland en benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking om ervoor te zorgen dat AI op verantwoorde wijze wordt ingezet en gebruikt.
bal Index over verantwoorde AI

Lees meer >

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub

10 Juli 2024

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub >

Alfons Hoekstra, hoogleraar Computational Science & Engineering, is per 1 juli benoemd tot wetenschappelijk directeur van de nieuwe Molecular and Materials Design (MMD) Technology hub. Dit initiatief heeft tot doel een revolutie teweeg te brengen in het onderzoek naar moleculen en materialen met behulp van geavanceerde AI en simulaties. met de nadruk op gezondheid en ecologische duurzaamheid.

Lees meer >

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt!

4 Juli 2024

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt! >

Gaan we met kunstmatige intelligentie scheefliggende tegels op straat opsporen? Berekenen we met quantum computing de ideale route voor bevoorradingsverkeer? Zetten we algoritmen in om te voorspellen in welke woningen er loden leidingen liggen? Amsterdam onderzoekt voortdurend welke nieuwe technologieën er op de markt zijn en hoe we die het best kunnen gebruiken.

Lees meer >