< Terug naar nieuws

10 April 2024

Opinie: AI in de zorg stelt ons voor grote ethische vragen

In een opiniestuk uit De Telegraaf stellen drie medisch onderzoekers van het Amsterdam UMC dat de integratie van kunstmatige intelligentie in de zorg niet alleen veelbelovend is, maar ook belangrijke ethische en juridische vragen 
 

In hun recente opiniestuk in De Telegraaf benadrukken drie onderzoekers van het Amsterdam UMC hoe kunstmatige intelligentie (AI) de potentie heeft om de gezondheidszorg ingrijpend te veranderen. De onderzoekers richten zich op de ethische en juridische vraagstukken die ontstaan door het gebruik van AI in medische procedures. Ze bespreken de rol van voorspellende machine learning (ML)-modellen, die bijvoorbeeld kunnen helpen bij het voorspellen van complicaties na medische ingrepen.

 

Deze modellen bieden grote voordelen, zoals het verbeteren van patiëntveiligheid en het verlagen van zorgkosten door gepersonaliseerde zorg. Tegelijkertijd vereist het gebruik van dergelijke geavanceerde AI-systemen een zorgvuldige beoordeling van de risico's. Onder de huidige Europese Medical Device Regulation (MDR) moeten deze AI-systemen grondig geëvalueerd worden voordat ze gebruikt mogen worden.

 

De naderende Europese AI Act zal strengere eisen stellen aan hoog-risico AI-toepassingen, vooral binnen de gezondheidszorg. Deze wetgeving vereist uitgebreide risicobeoordelingen, gegevensbeheer, en continue monitoring van AI-systemen.

 

De onderzoekers benadrukken dat, hoewel er regelgeving bestaat, er nog steeds kritieke ethische vragen onbeantwoord blijven. Vragen zoals de invloed van AI op medische besluitvorming en de verantwoordelijkheid voor de uitkomsten van door AI ondersteunde behandelingen moeten worden aangepakt. Dit vereist een brede discussie over hoe we AI op een ethisch verantwoorde manier in de zorgsector willen integreren, met een sterke focus op transparantie, verantwoordelijkheid, en de instemming van de patiënten.

 

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 € 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie

20 Juni 2024

€ 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie >

Het Brits-Nederlandse bedrijf CuspAI heeft 28 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald om materialen te ontwikkelen voor efficiëntere CO2-afvang met behulp van AI. Durfkapitalisten zien potentieel in deze innovatieve aanpak. CuspAI, een startup opgericht door de Nederlandse professor Max Welling, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en AI-expert, wil AI gebruiken om materialen te vinden en te ontwikkelen die op efficiënte wijze CO2 kunnen afvangen. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat het 28 miljoen euro aan financiering van investeerders heeft binnengehaald.

Lees meer >

Binge Watch Amsterdam AI Video Series

20 Juni 2024

Binge Watch Amsterdam AI Video Series >

Bekijk onze Video Serie nu.

Lees meer >

 70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI

20 Juni 2024

70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI >

Uit onderzoek van de AlgoSoc AI Opinion Monitor van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 70% van de Nederlanders geen gebruik heeft gemaakt van generatieve AI zoals ChatGPT. De houding en het gebruik verschillen echter per leeftijd. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese ondervroegen bijna 4.000 respondenten en zullen dit onderzoek de komende drie jaar voortzetten.

Lees meer >