< Terug naar nieuws

27 Juni 2024

Amsterdam aantrekkelijker voor start-ups dan Parijs en Berlijn

Uit onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Startup Genome blijkt dat Amsterdam, na Londen, de aantrekkelijkste stad van Europa is voor start-ups. Amsterdam scoort hoog op toegang tot financieringen en beschikbaarheid van talent. De stad staat wereldwijd op de dertiende plaats.

 

Amsterdam heeft zich gepositioneerd als een toonaangevende stad voor start-ups, waarbij het op meerdere punten beter scoort dan Parijs en Berlijn. Belangrijke factoren zijn de goede toegang tot financiering en de beschikbaarheid van talent en ervaring. Daarnaast groeien veel Amsterdamse start-ups succesvol door tot scale-ups, wat in steden als Parijs en Berlijn minder het geval is.

 

De waarde van het ecosysteem, gemeten als het totaal aan exit- en start-upwaarderingen over een periode van tweeënhalf jaar, is een van de indicatoren voor de ranglijst. Amsterdam staat in Europa in de top vijf, op enige afstand van Londen, maar dicht bij Parijs en Berlijn.

 

Hoewel het start-upklimaat het afgelopen jaar minder gunstig was vergeleken met de topjaren 2021 en 2022, laat het eerste kwartaal van dit jaar een herstel zien. Het aantal verkooptransacties stijgt en het aantal unicorns, bedrijven met een waardering van $1 miljard of meer, neemt toe.

 

Lees het volledige artikel: FD.nl

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt!

4 Juli 2024

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt! >

Gaan we met kunstmatige intelligentie scheefliggende tegels op straat opsporen? Berekenen we met quantum computing de ideale route voor bevoorradingsverkeer? Zetten we algoritmen in om te voorspellen in welke woningen er loden leidingen liggen? Amsterdam onderzoekt voortdurend welke nieuwe technologieën er op de markt zijn en hoe we die het best kunnen gebruiken.

Lees meer >

longform.ai ontvangt financiering van Innovatiefonds Noord-Holland om inzichten uit audiodata te extraheren

4 Juli 2024

longform.ai ontvangt financiering van Innovatiefonds Noord-Holland om inzichten uit audiodata te extraheren >

longform.ai, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam, heeft €300.000 aan financiering ontvangen van Innovatiefonds Noord-Holland. De startup, mede opgericht door Paul Groth, professor Data Science aan de UvA, ontwikkelt AI-technologie om waardevolle inzichten uit grote hoeveelheden audiodata te halen

Lees meer >

The Symbiotic City nu te zien in ARTIS-Groote Museum

4 Juli 2024

The Symbiotic City nu te zien in ARTIS-Groote Museum >

In het ARTIS-Groote Museum is de presentatie The Symbiotic City nu te zien. Deze expositie toont een toekomstig Amsterdam waar natuur en mensen in harmonie samenleven. Het project is een initiatief van Remco Kort, microbioloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam en ARTIS-Micropia hoogleraar. De beelden en teksten zijn tot stand gekomen tijdens de workshop The Symbiotic City, waarbij AI werd ingezet om visies van diverse disciplines te visualiseren.

 

Lees meer >