< Terug naar nieuws

3 April 2024

Zwaartekrachtsubsidie voor AI-hulp bij ontwerpen blindheidstherapie

Op 26 maart 2024 kondigde de UvA aan dat wetenschapper Clarisa Sanchez van het Informatica Instituut (IvI) betrokken is bij een baanbrekend project gericht op het ontwerpen van therapieën voor blindheid met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit project is een van de drie consortia die een Zwaartekrachtsubsidie hebben ontvangen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De Zwaartekrachtsubsidie, een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, financiert onderzoek van het hoogste niveau voor een periode van tien jaar. Het stimuleert samenwerking over disciplines en universiteiten heen. Binnen dit kader heeft het Lifelong VISION-programma, geleid door RadboudUMC, een subsidie van 22 miljoen euro ontvangen voor de ontwikkeling van nieuwe behandelstrategieën tegen blindheid. Deze strategieën omvatten gentherapie, behandelingen gericht op ziektemechanismen en celtherapie, waarbij kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om te bepalen welke patiënten voor deze behandelingen in aanmerking komen. Het programma streeft ernaar de juiste behandeling op het juiste moment aan de juiste patiënt te leveren, met technologieën die ook model kunnen staan voor andere ziekten en organen.

Clarisa Sanchez, van de Quantitative Healthcare Analysis (qurAI) groep van IvI, speelt een cruciale rol in dit onderzoek. Sanchez benadrukt het unieke van het project: "Dit project vertegenwoordigt een samensmelting van ongeëvenaarde expertise. Ik kijk ernaar uit om bij te dragen aan een toekomst waarin het voorkomen van blindheid realiteit wordt, door nauwkeurig gerichte therapieën op het juiste moment aan elke patiënt te leveren."

Het Lifelong VISION-programma is een voorbeeld van hoe geavanceerde technologieën en innovatieve benaderingen kunnen leiden tot significante doorbraken in de gezondheidszorg, vooral in het veld van oogziekten.

Lees het volledige artikel op de website van de UvA hier.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Rapport: 'Generatieve AI in de Journalistiek'

15 April 2024

Rapport: 'Generatieve AI in de Journalistiek' >

Het recent uitgebrachte rapport 'Generatieve AI in de Journalistiek', gemaakt door AI, Media & Democracy in samenwerking met The Associated Press, geeft inzicht in hoe professionals uit de nieuwsindustrie momenteel generatieve AI gebruiken en willen gebruiken. Het rapport gaat dieper in op de ethische en praktische vraagstukken rond het verantwoord gebruik van deze technologie.

Lees meer >

NWO financiering voor DoPredict project onder leiding van VU professor

5 April 2024

NWO financiering voor DoPredict project onder leiding van VU professor >

Op 26 maart 2024 ontving het onderzoeksproject DoPredict, onder leiding van hoogleraar Biofotonica en Medische Beeldvorming Marloes Groot van de Vrije Universiteit (VU), financiering via het Open Technologieprogramma van NWO. Dit project richt zich op het ontwikkelen van een systeem voor het snel en eenvoudig voorspellen van de uitkomst van longbehandelingen door het testen van medicijncombinaties op een klein stukje patiëntenweefsel.

Lees meer >

NWO AiNed Fellowship grant toegekend aan Filip Ilievski

5 April 2024

NWO AiNed Fellowship grant toegekend aan Filip Ilievski >

Op 21 maart 2024 heeft Universitair Docent Kunstmatige Intelligentie Filip Ilievski een AiNed AI Fellowship van 900k€ ontvangen voor zijn project "Mensgerichte AI-Agenten met gezond verstand". De AiNed AI Fellowships zijn een competitief programma van NWO ontworpen om internationaal AI-talent naar Nederland te trekken. Met deze subsidie, samen met interne en externe medefinanciering, zal Ilievski een team van zes jonge onderzoekers kunnen samenstellen.

Lees meer >