< Terug naar nieuws

3 April 2024

Zwaartekrachtsubsidie voor AI-hulp bij ontwerpen blindheidstherapie

Op 26 maart 2024 kondigde de UvA aan dat wetenschapper Clarisa Sanchez van het Informatica Instituut (IvI) betrokken is bij een baanbrekend project gericht op het ontwerpen van therapieën voor blindheid met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit project is een van de drie consortia die een Zwaartekrachtsubsidie hebben ontvangen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De Zwaartekrachtsubsidie, een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, financiert onderzoek van het hoogste niveau voor een periode van tien jaar. Het stimuleert samenwerking over disciplines en universiteiten heen. Binnen dit kader heeft het Lifelong VISION-programma, geleid door RadboudUMC, een subsidie van 22 miljoen euro ontvangen voor de ontwikkeling van nieuwe behandelstrategieën tegen blindheid. Deze strategieën omvatten gentherapie, behandelingen gericht op ziektemechanismen en celtherapie, waarbij kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om te bepalen welke patiënten voor deze behandelingen in aanmerking komen. Het programma streeft ernaar de juiste behandeling op het juiste moment aan de juiste patiënt te leveren, met technologieën die ook model kunnen staan voor andere ziekten en organen.

Clarisa Sanchez, van de Quantitative Healthcare Analysis (qurAI) groep van IvI, speelt een cruciale rol in dit onderzoek. Sanchez benadrukt het unieke van het project: "Dit project vertegenwoordigt een samensmelting van ongeëvenaarde expertise. Ik kijk ernaar uit om bij te dragen aan een toekomst waarin het voorkomen van blindheid realiteit wordt, door nauwkeurig gerichte therapieën op het juiste moment aan elke patiënt te leveren."

Het Lifelong VISION-programma is een voorbeeld van hoe geavanceerde technologieën en innovatieve benaderingen kunnen leiden tot significante doorbraken in de gezondheidszorg, vooral in het veld van oogziekten.

Lees het volledige artikel op de website van de UvA hier.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI

10 Juli 2024

Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI >

Onlangs is de Global Index on Responsible AI (GIRAI) gelanceerd, die Nederland op nummer één plaatst en het leiderschap van het land op het gebied van het verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie benadrukt. Deze erkenning onderstreept de bloeiende AI-gemeenschap in Nederland en benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking om ervoor te zorgen dat AI op verantwoorde wijze wordt ingezet en gebruikt.
bal Index over verantwoorde AI

Lees meer >

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub

10 Juli 2024

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub >

Alfons Hoekstra, hoogleraar Computational Science & Engineering, is per 1 juli benoemd tot wetenschappelijk directeur van de nieuwe Molecular and Materials Design (MMD) Technology hub. Dit initiatief heeft tot doel een revolutie teweeg te brengen in het onderzoek naar moleculen en materialen met behulp van geavanceerde AI en simulaties. met de nadruk op gezondheid en ecologische duurzaamheid.

Lees meer >

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt!

4 Juli 2024

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt! >

Gaan we met kunstmatige intelligentie scheefliggende tegels op straat opsporen? Berekenen we met quantum computing de ideale route voor bevoorradingsverkeer? Zetten we algoritmen in om te voorspellen in welke woningen er loden leidingen liggen? Amsterdam onderzoekt voortdurend welke nieuwe technologieën er op de markt zijn en hoe we die het best kunnen gebruiken.

Lees meer >