< Terug naar nieuws

29 november 2023

SME DATALAB 42: Een studentenproject starten

Ben je geïnteresseerd om samen met studenten te werken aan digitaliseringsprojecten die betaalbaar en flexibel zijn en waarde toevoegen? Met als resultaat een data gedreven bedrijf met business impact? Dan is het MKB DATALAB 42 een interessante optie voor jou.
Over het datalab
 
Het datalab voor kleine en middelgrote ondernemingen is een project dat studenten op het gebied van AI en informatica koppelt aan KMO's/MKB's om de bedrijven te helpen bij het voltooien van een digitaliseringsproject. De studenten worden betaald voor hun werk en krijgen onschatbare ervaring in de industrie en de KMO's krijgen kwaliteitswerk tegen een redelijke prijs.
 
- Overgang naar data gedreven manier van werken
- Toegang tot talent
- Helpt uw MKB groeien en bloeien

Samenwerking met studenten
 
Je bedrijf kan aan verschillende activiteiten deelnemen, afhankelijk van de behoeften. Elk van de activiteiten heeft een andere rol en is afhankelijk van welke past in de volwassenheid van het bedrijf. Een groep vooraf geselecteerde bachelor- en masterstudenten op het gebied van Informatica, AI en Data Science wordt gekoppeld aan bedrijven en projecten die aansluiten bij hun ervaring en opleiding.
 
Belangrijkste activiteiten
 
De drie belangrijkste activiteiten die het MKB DATALAB 42 aanbiedt:
 
1. Datalab Inspiratiesessie
Inspiratiesessie waarin ondernemers geïnformeerd worden over de mogelijkheden van werken met data. Tijdens die sessies krijg je informatie en voorbeelden van andere bedrijven over de mogelijkheden van AI en digitalisering. 
 
- Gratis voor klant.
 
2. Datalab Sprint
Project uitgevoerd door een student bij uw bedrijf onder begeleiding van een ervaren projectleider. Project levert een vooraf bepaalde deliverable en SME AI Clinic op. De duur van het project is 6 - 10 weken, het aantal bestede uren is 80. 
 
- De kosten voor de opdrachtgever bedragen 3.000 euro. Studenten worden op freelance basis vergoed en ontvangen 1.500 euro.
 
3. Datalab Workshop
Als het niet duidelijk is waar te beginnen met een project, dan zullen we samen met een student en onze projectleider bepalen waar je pijnpunten liggen als het gaat om data science en daar een scope van een project omheen creëren. Geen verplichting om verder te gaan met het voorstel. 
 
- De kosten voor de klant zijn 1.000 euro.
 
Voordelen
 
- Van elkaar leren;
- Focus op de vragen of behoeften van uw bedrijf, niet op het leerproces van de student (zoals bij een stage);
- Flexibele manier van werken, geen wachtlijst of wat dan ook; 
- De kosten en baten voor uw bedrijf zijn glashelder. Het is een duidelijk voorstel waar je ja of nee tegen kunt zeggen. Op deze manier nemen we een deel van de complexiteit weg die het werken met een kennisinstelling met zich meebrengt;
- Volledige focus op de projecten met de student(en). de infrastructuur en opzet worden gecreëerd door het ROBUST-programma.

Hulp aan kleine en middelgrote ondernemingen
 
Het MKB DATALAB 42 is onderdeel van het grotere voorstel genaamd The ROBUST Long Term Program. Dit programma is bedoeld om kleine en middelgrote ondernemingen te helpen bij de toepassing van AI en digitalisering. 
 
Zes AI MKB-klinieken zullen worden ontwikkeld langs de as van de bestaande NLAIC-HUBS met de hulp van JADS. JADS is de nationale coördinator van de AI-klinieken in de LTP. De AI MKB-klinieken zullen verschillende vormen aannemen in verschillende regio's en zullen de behoeften van het MKB voorop stellen.
 
Bekijk enkele inspirerende voorbeelden van eerdere projecten van JADS:
- Hoe maak je de overstap naar een meer datagestuurde manier van werken?
> DAS Legal Aid

- Hoe informatie beter presenteren met behulp van data? Hoe krijg je inzicht in bezoekersstromen en -gedrag in het museum zelf?
> Noord-Brabants Museum

- Hoe bepaal je op voorhand zo nauwkeurig mogelijk het budget en de marge op een project? 
> Merford Noise Control

Sourcing partner MKB Digitale Werkplek
 
De Universiteit van Amsterdam en MKB Digital Workspace werken samen in het MKB Datalab 42 Programma. In deze samenwerking zal MKB Digital Workspace fungeren als sourcing partner en hun expertise en middelen ter beschikking stellen om het succes van het programma te ondersteunen.
 
Word meer gedigitaliseerd door middel van door studenten geleide adviesprojecten
 
We zijn op zoek naar bedrijven die geïnteresseerd zijn in een van de drie activiteiten. Neem contact op via het formulier op de website of Lab 42.
 
© Lab 42