< Terug naar nieuws

5 April 2024

NWO financiering voor DoPredict project onder leiding van VU professor

Op 26 maart 2024 ontving het onderzoeksproject DoPredict, onder leiding van hoogleraar Biofotonica en Medische Beeldvorming Marloes Groot van de Vrije Universiteit (VU), financiering via het Open Technologieprogramma van NWO. Dit project richt zich op het ontwikkelen van een systeem voor het snel en eenvoudig voorspellen van de uitkomst van longbehandelingen door het testen van medicijncombinaties op een klein stukje patiëntenweefsel.

Het project DoPredict gaat een innovatief systeem ontwikkelen om de respons op longbehandelingen te voorspellen. Dit systeem, ontworpen door het team van Marloes Groot van het VU-LaserLab, samen met Jan Willem Duitman (Longziekten, Amsterdam UMC) en Francesco Ciompi (Pathologie, Radboud UMC), zal een combinatie van medicijnen testen op een biopt van de patiënt. Persoonlijke behandelingen, die afhankelijk zijn van voorspellende biomarkers, worden vaak belemmerd door over- en onderbehandeling van patiënten, omdat huidige biomarkers geen rekening houden met het fenotype van een tumor. Dit project streeft ernaar dit probleem aan te pakken door gebruik te maken van geavanceerde microscopische technieken en kunstmatige intelligentie voor het analyseren van weefselproeven in 3D.

De innovatieve techniek, hogere harmonische generatie (HHG), ontwikkeld door Groot’s team, maakt het mogelijk biopten in enkele minuten te analyseren, waarbij cellen, celkernen en bindweefsel in 3D zichtbaar worden. Dit biedt een snelle feedbackmogelijkheid tijdens operaties of endoscopische procedures. Bovendien richt het project zich op het gebruik van HHG-microscopie voor het volgen van weefsel in 3D gedurende de kweekperiode, wat resulteert in 4D-gegevens. Analysemethoden gebaseerd op kunstmatige intelligentie zullen worden ontwikkeld om deze beelden te analyseren, de reactie op behandelingen te meten en de voorspellende waarde van deze analyses te valideren.

Dit project heeft het potentieel om een significante impact te hebben op de gezondheidszorg door overbehandeling te verminderen en de beste behandeling voor longpatiënten binnen een week na diagnose te identificeren. Dit zal niet alleen de patiëntenzorg verbeteren, maar ook de kosten voor de gezondheidszorg verminderen.