< Terug naar nieuws

5 April 2024

NWO financiering voor DoPredict project onder leiding van VU professor

Op 26 maart 2024 ontving het onderzoeksproject DoPredict, onder leiding van hoogleraar Biofotonica en Medische Beeldvorming Marloes Groot van de Vrije Universiteit (VU), financiering via het Open Technologieprogramma van NWO. Dit project richt zich op het ontwikkelen van een systeem voor het snel en eenvoudig voorspellen van de uitkomst van longbehandelingen door het testen van medicijncombinaties op een klein stukje patiëntenweefsel.

Het project DoPredict gaat een innovatief systeem ontwikkelen om de respons op longbehandelingen te voorspellen. Dit systeem, ontworpen door het team van Marloes Groot van het VU-LaserLab, samen met Jan Willem Duitman (Longziekten, Amsterdam UMC) en Francesco Ciompi (Pathologie, Radboud UMC), zal een combinatie van medicijnen testen op een biopt van de patiënt. Persoonlijke behandelingen, die afhankelijk zijn van voorspellende biomarkers, worden vaak belemmerd door over- en onderbehandeling van patiënten, omdat huidige biomarkers geen rekening houden met het fenotype van een tumor. Dit project streeft ernaar dit probleem aan te pakken door gebruik te maken van geavanceerde microscopische technieken en kunstmatige intelligentie voor het analyseren van weefselproeven in 3D.

De innovatieve techniek, hogere harmonische generatie (HHG), ontwikkeld door Groot’s team, maakt het mogelijk biopten in enkele minuten te analyseren, waarbij cellen, celkernen en bindweefsel in 3D zichtbaar worden. Dit biedt een snelle feedbackmogelijkheid tijdens operaties of endoscopische procedures. Bovendien richt het project zich op het gebruik van HHG-microscopie voor het volgen van weefsel in 3D gedurende de kweekperiode, wat resulteert in 4D-gegevens. Analysemethoden gebaseerd op kunstmatige intelligentie zullen worden ontwikkeld om deze beelden te analyseren, de reactie op behandelingen te meten en de voorspellende waarde van deze analyses te valideren.

Dit project heeft het potentieel om een significante impact te hebben op de gezondheidszorg door overbehandeling te verminderen en de beste behandeling voor longpatiënten binnen een week na diagnose te identificeren. Dit zal niet alleen de patiëntenzorg verbeteren, maar ook de kosten voor de gezondheidszorg verminderen.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI

10 Juli 2024

Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI >

Onlangs is de Global Index on Responsible AI (GIRAI) gelanceerd, die Nederland op nummer één plaatst en het leiderschap van het land op het gebied van het verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie benadrukt. Deze erkenning onderstreept de bloeiende AI-gemeenschap in Nederland en benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking om ervoor te zorgen dat AI op verantwoorde wijze wordt ingezet en gebruikt.
bal Index over verantwoorde AI

Lees meer >

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub

10 Juli 2024

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub >

Alfons Hoekstra, hoogleraar Computational Science & Engineering, is per 1 juli benoemd tot wetenschappelijk directeur van de nieuwe Molecular and Materials Design (MMD) Technology hub. Dit initiatief heeft tot doel een revolutie teweeg te brengen in het onderzoek naar moleculen en materialen met behulp van geavanceerde AI en simulaties. met de nadruk op gezondheid en ecologische duurzaamheid.

Lees meer >

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt!

4 Juli 2024

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt! >

Gaan we met kunstmatige intelligentie scheefliggende tegels op straat opsporen? Berekenen we met quantum computing de ideale route voor bevoorradingsverkeer? Zetten we algoritmen in om te voorspellen in welke woningen er loden leidingen liggen? Amsterdam onderzoekt voortdurend welke nieuwe technologieën er op de markt zijn en hoe we die het best kunnen gebruiken.

Lees meer >