< Terug naar nieuws

19 April 2024

Onderzoek: Nederlandse bedrijven onvoorbereid op Europese AI-wetgeving

Met de recente goedkeuring van de EU-AI Act door het Europees Parlement, onderzoekt een nieuwe studie van de Hogeschool van Amsterdam hoe Nederlandse bedrijven zich voorbereiden op deze ingrijpende regelgeving.

De EU-AI Act, een historische stap in de regulering van kunstmatige intelligentie binnen de EU, stelt strikte eisen aan het gebruik van AI. Uit een uitgebreid onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam blijkt echter dat veel Nederlandse organisaties slecht voorbereid zijn op deze nieuwe wetgeving. Met slechts 56% gemiddelde compliance scoren de onderzochte bedrijven ver onder de vereiste 100% naleving.

 

Het onderzoek benadrukt de kloof tussen grote bedrijven en MKB's, waarbij kleinere ondernemingen minder goed voldoen aan de eisen. Veel organisaties overschatten hun mate van compliance en missen een continu monitoringssysteem om te waarborgen dat hun AI-systemen niet evolueren naar onaanvaardbare niveaus van bias. Dit is vooral problematisch bij systemen zoals aanbevelingsalgoritmen die in real-time leren en snel kunnen leiden tot ongewenste vertekeningen.

 

De studie roept op tot urgente actie van organisaties om hun aanpak te herzien en te investeren in technologieën die voldoen aan de nieuwe regelgeving, om zo innovatie te stimuleren zonder de ethische grenzen te overschrijden. Dit vraagt om een strategische heroverweging van hoe AI wordt ingezet en beheerd, vooral met de dreiging van outsourcing en offshoring die compliance kan ondermijnen.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 € 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie

20 Juni 2024

€ 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie >

Het Brits-Nederlandse bedrijf CuspAI heeft 28 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald om materialen te ontwikkelen voor efficiëntere CO2-afvang met behulp van AI. Durfkapitalisten zien potentieel in deze innovatieve aanpak. CuspAI, een startup opgericht door de Nederlandse professor Max Welling, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en AI-expert, wil AI gebruiken om materialen te vinden en te ontwikkelen die op efficiënte wijze CO2 kunnen afvangen. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat het 28 miljoen euro aan financiering van investeerders heeft binnengehaald.

Lees meer >

Binge Watch Amsterdam AI Video Series

20 Juni 2024

Binge Watch Amsterdam AI Video Series >

Bekijk onze Video Serie nu.

Lees meer >

 70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI

20 Juni 2024

70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI >

Uit onderzoek van de AlgoSoc AI Opinion Monitor van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 70% van de Nederlanders geen gebruik heeft gemaakt van generatieve AI zoals ChatGPT. De houding en het gebruik verschillen echter per leeftijd. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese ondervroegen bijna 4.000 respondenten en zullen dit onderzoek de komende drie jaar voortzetten.

Lees meer >