< Terug naar nieuws

19 April 2024

Onderzoek: Nederlandse bedrijven onvoorbereid op Europese AI-wetgeving

Met de recente goedkeuring van de EU-AI Act door het Europees Parlement, onderzoekt een nieuwe studie van de Hogeschool van Amsterdam hoe Nederlandse bedrijven zich voorbereiden op deze ingrijpende regelgeving.

De EU-AI Act, een historische stap in de regulering van kunstmatige intelligentie binnen de EU, stelt strikte eisen aan het gebruik van AI. Uit een uitgebreid onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam blijkt echter dat veel Nederlandse organisaties slecht voorbereid zijn op deze nieuwe wetgeving. Met slechts 56% gemiddelde compliance scoren de onderzochte bedrijven ver onder de vereiste 100% naleving.

 

Het onderzoek benadrukt de kloof tussen grote bedrijven en MKB's, waarbij kleinere ondernemingen minder goed voldoen aan de eisen. Veel organisaties overschatten hun mate van compliance en missen een continu monitoringssysteem om te waarborgen dat hun AI-systemen niet evolueren naar onaanvaardbare niveaus van bias. Dit is vooral problematisch bij systemen zoals aanbevelingsalgoritmen die in real-time leren en snel kunnen leiden tot ongewenste vertekeningen.

 

De studie roept op tot urgente actie van organisaties om hun aanpak te herzien en te investeren in technologieën die voldoen aan de nieuwe regelgeving, om zo innovatie te stimuleren zonder de ethische grenzen te overschrijden. Dit vraagt om een strategische heroverweging van hoe AI wordt ingezet en beheerd, vooral met de dreiging van outsourcing en offshoring die compliance kan ondermijnen.