< Terug naar nieuws

15 April 2024

Hoe AI ecosystemen kan verbeteren

Sander Klous, hoogleraar aan de UvA en partner bij KPMG, bespreekt in een recent artikel hoe kunstmatige intelligentie kan worden ingezet om data-analyse ecosystemen te verbeteren.

Kunstmatige intelligentie transformeert hoe we kijken naar data-analyse ecosystemen, volgens Sander Klous in een recent artikel. Deze ecosystemen, die variëren van gezondheidszorg tot stedelijke logistiek, kunnen enorm profiteren van AI door de efficiëntie en effectiviteit van de verwerking van grote datahoeveelheden te verhogen. Klous geeft praktische adviezen over hoe AI kan helpen bij het verkrijgen van diepere inzichten in deze steeds complexer wordende systemen.

 

Klous stelt dat, terwijl onderzoek en experimenten doorgaan, we nu de fase van grootschalige toepassingen naderen waarbij operationele ecosystemen kunnen profiteren van AI om kosten te besparen, risico’s te verlagen en waarde te creëren. Hij noemt voorbeelden zoals het optimaliseren van behandeltrajecten in de zorg en het verbeteren van logistieke stromen in slimme steden.

 

Het artikel benadrukt dat voor een succesvolle implementatie van AI in ecosystemen, een breed begrip van de welvaartsontwikkeling en kwaliteit van leven essentieel is. De modellen die hiervoor nodig zijn, moeten worden gevoed door een verscheidenheid aan gegevens en vereisen een robuust ecosysteem om deze informatie effectief te beheren en te interpreteren.

 

Lees het volledige artikel hier.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 € 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie

20 Juni 2024

€ 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie >

Het Brits-Nederlandse bedrijf CuspAI heeft 28 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald om materialen te ontwikkelen voor efficiëntere CO2-afvang met behulp van AI. Durfkapitalisten zien potentieel in deze innovatieve aanpak. CuspAI, een startup opgericht door de Nederlandse professor Max Welling, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en AI-expert, wil AI gebruiken om materialen te vinden en te ontwikkelen die op efficiënte wijze CO2 kunnen afvangen. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat het 28 miljoen euro aan financiering van investeerders heeft binnengehaald.

Lees meer >

Binge Watch Amsterdam AI Video Series

20 Juni 2024

Binge Watch Amsterdam AI Video Series >

Bekijk onze Video Serie nu.

Lees meer >

 70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI

20 Juni 2024

70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI >

Uit onderzoek van de AlgoSoc AI Opinion Monitor van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 70% van de Nederlanders geen gebruik heeft gemaakt van generatieve AI zoals ChatGPT. De houding en het gebruik verschillen echter per leeftijd. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese ondervroegen bijna 4.000 respondenten en zullen dit onderzoek de komende drie jaar voortzetten.

Lees meer >