< Terug naar nieuws

25 Maart 2024

EU Data Act: Nederland zet in op betere datacontrole

In het tijdperk waarin digitale data de ruggengraat van onze economie en maatschappij vormt, staat Nederland aan de vooravond van een belangrijke transformatie. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat heeft de internetconsultatie voor de Nederlandse uitvoeringswetgeving van de EU Data Act gelanceerd. Dit wetsvoorstel, dat vanaf september 2025 van kracht wordt, belooft de manier waarop we met data omgaan ingrijpend te veranderen.

 

De EU Data Act zet in op een sterker regelgevend kader om de enorme waarde van data beter te verdelen en te benutten. Het hart van deze wetgeving is het vergroten van de controle over en het gebruik van data gegenereerd door slimme apparaten. Dit betekent meer autonomie voor zowel consumenten als bedrijven, die hun data kunnen inzetten zoals zij wensen. Ook zal de wet het eenvoudiger maken om tussen verschillende clouddiensten te wisselen of deze met elkaar te verbinden.

De visie achter de Data Act is niet alleen gericht op het versterken van individuele en zakelijke rechten, maar ook op het stimuleren van concurrentie en innovatie. Zo worden er regels vastgesteld voor het delen van data, waarbij onder meer een redelijke vergoeding voor het delen van data en effectieve geschillenbeslechting centraal staan. Dit alles om een eerlijke en goed functionerende data-economie te waarborgen.

Via de internetconsultatie kunnen alle belanghebbenden hun stem laten horen over de voorgestelde wetgeving. Dit proces is cruciaal om een evenwichtige en effectieve implementatie van de Data Act in Nederland te waarborgen.

Met de EU Data Act zet Nederland een grote stap naar een toekomst waarin data niet alleen vrijer stroomt, maar ook verantwoord en eerlijk wordt ingezet. Dit is een kans om opnieuw vorm te geven aan onze digitale horizon en de belofte van een data-gedreven toekomst te realiseren.

Lees meer op Rijksoverheid.nl 

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Rapport: 'Generatieve AI in de Journalistiek'

15 April 2024

Rapport: 'Generatieve AI in de Journalistiek' >

Het recent uitgebrachte rapport 'Generatieve AI in de Journalistiek', gemaakt door AI, Media & Democracy in samenwerking met The Associated Press, geeft inzicht in hoe professionals uit de nieuwsindustrie momenteel generatieve AI gebruiken en willen gebruiken. Het rapport gaat dieper in op de ethische en praktische vraagstukken rond het verantwoord gebruik van deze technologie.

Lees meer >

NWO financiering voor DoPredict project onder leiding van VU professor

5 April 2024

NWO financiering voor DoPredict project onder leiding van VU professor >

Op 26 maart 2024 ontving het onderzoeksproject DoPredict, onder leiding van hoogleraar Biofotonica en Medische Beeldvorming Marloes Groot van de Vrije Universiteit (VU), financiering via het Open Technologieprogramma van NWO. Dit project richt zich op het ontwikkelen van een systeem voor het snel en eenvoudig voorspellen van de uitkomst van longbehandelingen door het testen van medicijncombinaties op een klein stukje patiëntenweefsel.

Lees meer >

NWO AiNed Fellowship grant toegekend aan Filip Ilievski

5 April 2024

NWO AiNed Fellowship grant toegekend aan Filip Ilievski >

Op 21 maart 2024 heeft Universitair Docent Kunstmatige Intelligentie Filip Ilievski een AiNed AI Fellowship van 900k€ ontvangen voor zijn project "Mensgerichte AI-Agenten met gezond verstand". De AiNed AI Fellowships zijn een competitief programma van NWO ontworpen om internationaal AI-talent naar Nederland te trekken. Met deze subsidie, samen met interne en externe medefinanciering, zal Ilievski een team van zes jonge onderzoekers kunnen samenstellen.

Lees meer >