< Terug naar nieuws

25 Maart 2024

EU Data Act: Nederland zet in op betere datacontrole

In het tijdperk waarin digitale data de ruggengraat van onze economie en maatschappij vormt, staat Nederland aan de vooravond van een belangrijke transformatie. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat heeft de internetconsultatie voor de Nederlandse uitvoeringswetgeving van de EU Data Act gelanceerd. Dit wetsvoorstel, dat vanaf september 2025 van kracht wordt, belooft de manier waarop we met data omgaan ingrijpend te veranderen.

 

De EU Data Act zet in op een sterker regelgevend kader om de enorme waarde van data beter te verdelen en te benutten. Het hart van deze wetgeving is het vergroten van de controle over en het gebruik van data gegenereerd door slimme apparaten. Dit betekent meer autonomie voor zowel consumenten als bedrijven, die hun data kunnen inzetten zoals zij wensen. Ook zal de wet het eenvoudiger maken om tussen verschillende clouddiensten te wisselen of deze met elkaar te verbinden.

De visie achter de Data Act is niet alleen gericht op het versterken van individuele en zakelijke rechten, maar ook op het stimuleren van concurrentie en innovatie. Zo worden er regels vastgesteld voor het delen van data, waarbij onder meer een redelijke vergoeding voor het delen van data en effectieve geschillenbeslechting centraal staan. Dit alles om een eerlijke en goed functionerende data-economie te waarborgen.

Via de internetconsultatie kunnen alle belanghebbenden hun stem laten horen over de voorgestelde wetgeving. Dit proces is cruciaal om een evenwichtige en effectieve implementatie van de Data Act in Nederland te waarborgen.

Met de EU Data Act zet Nederland een grote stap naar een toekomst waarin data niet alleen vrijer stroomt, maar ook verantwoord en eerlijk wordt ingezet. Dit is een kans om opnieuw vorm te geven aan onze digitale horizon en de belofte van een data-gedreven toekomst te realiseren.

Lees meer op Rijksoverheid.nl 

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI

10 Juli 2024

Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI >

Onlangs is de Global Index on Responsible AI (GIRAI) gelanceerd, die Nederland op nummer één plaatst en het leiderschap van het land op het gebied van het verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie benadrukt. Deze erkenning onderstreept de bloeiende AI-gemeenschap in Nederland en benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking om ervoor te zorgen dat AI op verantwoorde wijze wordt ingezet en gebruikt.
bal Index over verantwoorde AI

Lees meer >

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub

10 Juli 2024

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub >

Alfons Hoekstra, hoogleraar Computational Science & Engineering, is per 1 juli benoemd tot wetenschappelijk directeur van de nieuwe Molecular and Materials Design (MMD) Technology hub. Dit initiatief heeft tot doel een revolutie teweeg te brengen in het onderzoek naar moleculen en materialen met behulp van geavanceerde AI en simulaties. met de nadruk op gezondheid en ecologische duurzaamheid.

Lees meer >

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt!

4 Juli 2024

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt! >

Gaan we met kunstmatige intelligentie scheefliggende tegels op straat opsporen? Berekenen we met quantum computing de ideale route voor bevoorradingsverkeer? Zetten we algoritmen in om te voorspellen in welke woningen er loden leidingen liggen? Amsterdam onderzoekt voortdurend welke nieuwe technologieën er op de markt zijn en hoe we die het best kunnen gebruiken.

Lees meer >