< Terug naar nieuws

20 Februari 2024

Tussen Innovatie en Ethiek: AI-Gedreven Wapens Onder de Loep

In een tijd waarin kunstmatige intelligentie (AI) steeds meer terrein wint, bevinden we ons op een kritiek kruispunt waarbij technologische vooruitgang onze traditionele opvattingen over oorlogsvoering uitdaagt.
Het recente onderzoek van oorlogsrechtjurist Jonathan Kwik, gepresenteerd in een artikel van Het Parool, werpt een schijnwerper op deze complexe kwestie, met een specifieke focus op de implicaties van autonome wapensystemen (AWS) en de noodzaak van menselijke controle.
 
Met voorbeelden zoals de grootschalige inzet van slimme drones door Oekraïne en het autonoom detecteren van raketten door Israëls Iron Dome-systeem, zien we een snel evoluerend landschap waarin AI een steeds grotere rol speelt op het slagveld. Deze ontwikkelingen brengen nieuwe uitdagingen met zich mee, waarbij traditionele oorlogsregels en internationaal recht mogelijk niet meer toereikend zijn.
 
Kwik's onderzoek benadrukt de complexiteit van AWS en roept belangrijke vragen op over hoe deze systemen passen binnen het bestaande juridische kader van oorlogsvoering. De autonomie van deze systemen, hun vermogen om onafhankelijk beslissingen te nemen, en de onvoorspelbaarheid van hun acties dragen allemaal bij aan de uitdaging om traditionele verantwoordelijkheidsprincipes toe te passen.
 
Deze kwestie vereist een diepgaande discussie en bewustwording, niet alleen binnen militaire en juridische kringen, maar ook onder het bredere publiek. Terwijl we de toekomst van oorlogsvoering tegemoet gaan, is het van cruciaal belang dat we de dialoog voortzetten over hoe we de voordelen van AI kunnen benutten zonder onze ethische principes en verantwoordelijkheden uit het oog te verliezen.
 
Het volledige artikel in Het Parool biedt een diepgaande analyse van deze kwesties en is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de intersectionaliteit van technologie, ethiek en oorlogsvoering. Het nodigt ons uit om na te denken over de toekomst die we willen vormgeven en hoe we de uitdagingen die voor ons liggen, kunnen navigeren met wijsheid en voorzichtigheid.
 
Lees hier meer.
 
Gepubliceerd door het Parool.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Rapport: 'Generatieve AI in de Journalistiek'

15 April 2024

Rapport: 'Generatieve AI in de Journalistiek' >

Het recent uitgebrachte rapport 'Generatieve AI in de Journalistiek', gemaakt door AI, Media & Democracy in samenwerking met The Associated Press, geeft inzicht in hoe professionals uit de nieuwsindustrie momenteel generatieve AI gebruiken en willen gebruiken. Het rapport gaat dieper in op de ethische en praktische vraagstukken rond het verantwoord gebruik van deze technologie.

Lees meer >

NWO financiering voor DoPredict project onder leiding van VU professor

5 April 2024

NWO financiering voor DoPredict project onder leiding van VU professor >

Op 26 maart 2024 ontving het onderzoeksproject DoPredict, onder leiding van hoogleraar Biofotonica en Medische Beeldvorming Marloes Groot van de Vrije Universiteit (VU), financiering via het Open Technologieprogramma van NWO. Dit project richt zich op het ontwikkelen van een systeem voor het snel en eenvoudig voorspellen van de uitkomst van longbehandelingen door het testen van medicijncombinaties op een klein stukje patiëntenweefsel.

Lees meer >

NWO AiNed Fellowship grant toegekend aan Filip Ilievski

5 April 2024

NWO AiNed Fellowship grant toegekend aan Filip Ilievski >

Op 21 maart 2024 heeft Universitair Docent Kunstmatige Intelligentie Filip Ilievski een AiNed AI Fellowship van 900k€ ontvangen voor zijn project "Mensgerichte AI-Agenten met gezond verstand". De AiNed AI Fellowships zijn een competitief programma van NWO ontworpen om internationaal AI-talent naar Nederland te trekken. Met deze subsidie, samen met interne en externe medefinanciering, zal Ilievski een team van zes jonge onderzoekers kunnen samenstellen.

Lees meer >