< Terug naar nieuws

26 Maart 2024

Vijf nieuwe prijzen AiNed Fellowshipbeurzen om AI-talent voor Nederland te behouden

Het inzetten van uitzonderlijk AI-talent is belangrijk om de nationale kennis- en opleidingsbasis op het gebied van AI te versterken. Met genoegen kondigen we dan ook vijf nieuwe toekenningen vanuit het AiNed Fellowship grants programma aan. Het bestuur van AiNed feliciteert alle gehonoreerden van harte met deze toekenning en ziet met interesse uit naar hun bijdrage aan het AiNed programma en het AI-onderzoek in Nederland.

Behoud AI-talent voor Nederland

De AiNed Fellowship grants helpen Nederlandse academische kennisinstituten om AI-talenten aan te trekken die in de regel kunnen kiezen uit diverse competitieve aanbiedingen.. Dit programma is gericht op uitzonderlijke AI-talenten werkzaam op AI-vakgebieden uiteenlopend van technologie tot de sociale wetenschappen en de geesteswetenschappen. Het programma stelt onderzoeksinstituten in staat AI-talenten een aantrekkelijk basispakket te bieden.

We geven graag wat meer informatie over de vijf nieuwe onderzoeksprojecten:

- Dr. Rianne Fijten, Universiteit Maastricht
Navigating the Impact of AI in Healthcare: An Exploration of Treatment Decision Making
Kunstmatige Intelligentie (AI) in de gezondheidszorg is veelbelovend, maar uitdagingen hinderen de integratie. Dit wordt onderzocht door vertrouwen, communicatie, organisatorische uitdagingen te onderzoeken, en AI voor Inflammatoire darmziekten te ontwikkelen en evalueren. Het doel is verantwoorde integratie van AI, met aandacht voor precisie, ethiek en praktische toepasbaarheid.
 
- Dr. Madelon Hulsebos, Centrum Wiskunde & Informatica
DataLibra: Democratizing Insight Retrieval from (Semi-)Structured Data
In 2023 is wereldwijd ongeveer 120 zettabytes aan data verzameld, terwijl minder dan 1% daadwerkelijk wordt gebruikt. Het ambitieuze doel van het DataLibra project is om belangrijke inzichten uit gestructureerde data toegankelijk te maken voor iedereen middels Table Representation Learning. Het onderzoek is gericht op de gehele data-analyse infrastructuur.
 
- Dr. Filip Ilievski, Vrije Universiteit Amsterdam
Human-Centric AI Agents with Common Sense
Dit project zal het inzicht vergroten in hoe mensgerichte AI met gezond verstand kan worden ontwikkeld. Het zal de ontwikkeling van mentale modellering, oplossingsverificatie, identificatie van spraakfiguren, verklaring van gedrag door middel van culturele waarden en coherent visueel redeneren transformeren. Hierbij wordt succes gedemonstreerd in gecontroleerde laboratoriumexperimenten en
menselijke studies.
 
- Dr. Konrad Kollnig, Universiteit Maastricht
RegTech4AI: Pioneering Regulatory Technologies for AI and Making AI Regulation Work in Practice
RegTech4AI beoogt de kloof te overbruggen tussen AI-regelgeving en de praktische implementatie ervan. Met expertise op het gebied van recht en informatica zal het project technologieën ontwikkelen om handhavingsinstanties en bedrijven te ondersteunen bij de implementatie van wetten zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de aanstaande AI-verordening.
 
- Dr. Aaqib Saeed, Technische Universiteit Eindhoven
Private Ears, Shared Insights: Scaling Clinical Audio Understanding with Federated Learning
Alledaagse geluiden zoals spraak, ademhaling en hartslag bevatten waardevolle aanwijzingen over onze gezondheid. Dit project ontwikkelt collaboratieve en privacybeschermende AI om welzijn te monitoren door veilige analyse van audio van wereldwijd verspreide consumentenproducten zoals telefoons en slimme luidsprekers. Hierdoor kunnen apparaten gezondheidsproblemen detecteren en tegelijkertijd de privacy, eerlijkheid en veiligheid garanderen.

- Doel en looptijd call

De AiNed Fellowship grants vormen een programmaonderdeel van het Nationaal Groeifonds programma AiNed. Het doel van het AiNed Fellowship grants programma is om AI-talent aan te trekken bij Nederlandse academische onderzoeksinstellingen met het oog op de internationale competitie voor AI-talent. Vanaf de start in 2022 tot aan de sluitingsdatum van 15 december 2023 zijn er in totaal 14 beurzen toegekend.

Over de AiNed Fellowship grants

Dit programma richt zich op Nederlandse academische kennisinstituten die ingevolge hun strategie willen investeren in het aantrekken van AI-talent voor de positie van (tenure track) universitair docent, universitair hoofddocent of hoogleraar. Het AI-talent wordt geselecteerd door de onderzoeksorganisatie. De AiNed Fellowship grants vergroten het aantal promovendi en postdoc-onderzoekers aan Nederlandse academische kennisinstituten die zich richten op de uitdagingen die deel uitmaken van de AI Research Agenda for the Netherlands (AIREA-NL).

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI

10 Juli 2024

Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI >

Onlangs is de Global Index on Responsible AI (GIRAI) gelanceerd, die Nederland op nummer één plaatst en het leiderschap van het land op het gebied van het verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie benadrukt. Deze erkenning onderstreept de bloeiende AI-gemeenschap in Nederland en benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking om ervoor te zorgen dat AI op verantwoorde wijze wordt ingezet en gebruikt.
bal Index over verantwoorde AI

Lees meer >

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub

10 Juli 2024

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub >

Alfons Hoekstra, hoogleraar Computational Science & Engineering, is per 1 juli benoemd tot wetenschappelijk directeur van de nieuwe Molecular and Materials Design (MMD) Technology hub. Dit initiatief heeft tot doel een revolutie teweeg te brengen in het onderzoek naar moleculen en materialen met behulp van geavanceerde AI en simulaties. met de nadruk op gezondheid en ecologische duurzaamheid.

Lees meer >

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt!

4 Juli 2024

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt! >

Gaan we met kunstmatige intelligentie scheefliggende tegels op straat opsporen? Berekenen we met quantum computing de ideale route voor bevoorradingsverkeer? Zetten we algoritmen in om te voorspellen in welke woningen er loden leidingen liggen? Amsterdam onderzoekt voortdurend welke nieuwe technologieën er op de markt zijn en hoe we die het best kunnen gebruiken.

Lees meer >