< Terug naar nieuws

20 April 2024

Growy: een missie om de wereld te voeden met verticale landbouw

Growy, een landbouwonderneming gevestigd in Amsterdam, zet zich in om lokale en betaalbare voeding te bieden te midden van wereldwijde uitdagingen zoals duurzaamheid en voedselveiligheid.

Ard van de Kreeke, oprichter en boer van Growy, heeft de oude verticale boerderij Growx getransformeerd tot een toonaangevende high-tech onderneming in verticale landbouw, genaamd Growy. Deze boerderij, gelegen in het industriële gebied van Amsterdam Zuidoost, produceert microgroenten, kruiden en bloemen onder strikt gecontroleerde omstandigheden. Met de ambitie om efficiënte en goedkope landbouwoplossingen te bieden, maakt Growy gebruik van een volledig geautomatiseerd, door AI aangedreven Nederlands systeem dat alle operationele processen van zaaien tot verpakken beheert.

 

Growy's benadering van verticale landbouw is niet alleen gericht op het creëren van een high-tech bedrijf, maar vooral op het maken van een impact op het huidige voedselsysteem door betaalbaar, gezond voedsel te produceren. Van de Kreeke benadrukt dat, ondanks het gebruik van geavanceerde technologieën, het hoofddoel is om voedsel te verbouwen dat zowel toegankelijk als voedzaam is, zonder het gebruik van pesticiden en door organisch afval te gebruiken voor water, voedingsstoffen en energie.

 

Daarnaast investeert het bedrijf in onderzoek en ontwikkeling om hun systemen en technologieën verder te verbeteren, in samenwerking met Wageningen Universiteit. Dit onderzoek is gericht op het verbeteren van groei, het minimaliseren van afval en het verbeteren van energie-efficiëntie, met als doel de landbouwpraktijken te revolutioneren en een duurzamere toekomst te ondersteunen.

 

Lees het volledige artikel hier.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 € 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie

20 Juni 2024

€ 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie >

Het Brits-Nederlandse bedrijf CuspAI heeft 28 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald om materialen te ontwikkelen voor efficiëntere CO2-afvang met behulp van AI. Durfkapitalisten zien potentieel in deze innovatieve aanpak. CuspAI, een startup opgericht door de Nederlandse professor Max Welling, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en AI-expert, wil AI gebruiken om materialen te vinden en te ontwikkelen die op efficiënte wijze CO2 kunnen afvangen. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat het 28 miljoen euro aan financiering van investeerders heeft binnengehaald.

Lees meer >

Binge Watch Amsterdam AI Video Series

20 Juni 2024

Binge Watch Amsterdam AI Video Series >

Bekijk onze Video Serie nu.

Lees meer >

 70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI

20 Juni 2024

70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI >

Uit onderzoek van de AlgoSoc AI Opinion Monitor van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 70% van de Nederlanders geen gebruik heeft gemaakt van generatieve AI zoals ChatGPT. De houding en het gebruik verschillen echter per leeftijd. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese ondervroegen bijna 4.000 respondenten en zullen dit onderzoek de komende drie jaar voortzetten.

Lees meer >