< Terug naar nieuws

22 Mei 2024

ICLR 2024 Test of Time Award voor Max Welling

Prof. Dr. Max Welling van de Universiteit van Amsterdam heeft de prestigieuze ICLR Test of Time Award 2024 gewonnen voor zijn baanbrekende werk aan "Auto-Encoding Variational Bayes". Dit onderzoek heeft een blijvende impact gehad op het gebied van probabilistisch modelleren en deep learning.

ICLR introduceerde dit jaar de inaugurele ICLR Test of Time Award. De Program Chairs onderzochten papers van ICLR 2013 en 2014 en zochten naar werken met een blijvende impact. De prijs werd toegekend aan het paper "Auto-Encoding Variational Bayes" van Diederik Kingma en Max Welling.

Dit paper heeft de integratie van deep learning met probabilistische modellering aanzienlijk verbeterd. Het introduceerde de Variational Autoencoder (VAE), een methode die diepgaande leertechnieken combineert met probabilistische modellen om complexe gegevens beter te kunnen begrijpen en analyseren. Deze benadering heeft geleid tot een beter begrip van hoe we met behulp van AI patronen in gegevens kunnen herkennen en voorspellingen kunnen doen.

De principes en methoden uit dit werk hebben geleid tot veel verdere ontwikkelingen binnen het veld van AI, en de invloed ervan is nog steeds merkbaar in hedendaags onderzoek. Het is een voorbeeld van hoe fundamenteel onderzoek kan leiden tot doorbraken die de basis leggen voor toekomstige innovaties.


Lees het artikel hier.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI

10 Juli 2024

Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI >

Onlangs is de Global Index on Responsible AI (GIRAI) gelanceerd, die Nederland op nummer één plaatst en het leiderschap van het land op het gebied van het verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie benadrukt. Deze erkenning onderstreept de bloeiende AI-gemeenschap in Nederland en benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking om ervoor te zorgen dat AI op verantwoorde wijze wordt ingezet en gebruikt.
bal Index over verantwoorde AI

Lees meer >

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub

10 Juli 2024

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub >

Alfons Hoekstra, hoogleraar Computational Science & Engineering, is per 1 juli benoemd tot wetenschappelijk directeur van de nieuwe Molecular and Materials Design (MMD) Technology hub. Dit initiatief heeft tot doel een revolutie teweeg te brengen in het onderzoek naar moleculen en materialen met behulp van geavanceerde AI en simulaties. met de nadruk op gezondheid en ecologische duurzaamheid.

Lees meer >

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt!

4 Juli 2024

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt! >

Gaan we met kunstmatige intelligentie scheefliggende tegels op straat opsporen? Berekenen we met quantum computing de ideale route voor bevoorradingsverkeer? Zetten we algoritmen in om te voorspellen in welke woningen er loden leidingen liggen? Amsterdam onderzoekt voortdurend welke nieuwe technologieën er op de markt zijn en hoe we die het best kunnen gebruiken.

Lees meer >