< Terug naar nieuws

22 Mei 2024

ICLR 2024 Test of Time Award voor Max Welling

Prof. Dr. Max Welling van de Universiteit van Amsterdam heeft de prestigieuze ICLR Test of Time Award 2024 gewonnen voor zijn baanbrekende werk aan "Auto-Encoding Variational Bayes". Dit onderzoek heeft een blijvende impact gehad op het gebied van probabilistisch modelleren en deep learning.

ICLR introduceerde dit jaar de inaugurele ICLR Test of Time Award. De Program Chairs onderzochten papers van ICLR 2013 en 2014 en zochten naar werken met een blijvende impact. De prijs werd toegekend aan het paper "Auto-Encoding Variational Bayes" van Diederik Kingma en Max Welling.

Dit paper heeft de integratie van deep learning met probabilistische modellering aanzienlijk verbeterd. Het introduceerde de Variational Autoencoder (VAE), een methode die diepgaande leertechnieken combineert met probabilistische modellen om complexe gegevens beter te kunnen begrijpen en analyseren. Deze benadering heeft geleid tot een beter begrip van hoe we met behulp van AI patronen in gegevens kunnen herkennen en voorspellingen kunnen doen.

De principes en methoden uit dit werk hebben geleid tot veel verdere ontwikkelingen binnen het veld van AI, en de invloed ervan is nog steeds merkbaar in hedendaags onderzoek. Het is een voorbeeld van hoe fundamenteel onderzoek kan leiden tot doorbraken die de basis leggen voor toekomstige innovaties.


Lees het artikel hier.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 € 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie

20 Juni 2024

€ 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie >

Het Brits-Nederlandse bedrijf CuspAI heeft 28 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald om materialen te ontwikkelen voor efficiëntere CO2-afvang met behulp van AI. Durfkapitalisten zien potentieel in deze innovatieve aanpak. CuspAI, een startup opgericht door de Nederlandse professor Max Welling, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en AI-expert, wil AI gebruiken om materialen te vinden en te ontwikkelen die op efficiënte wijze CO2 kunnen afvangen. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat het 28 miljoen euro aan financiering van investeerders heeft binnengehaald.

Lees meer >

Binge Watch Amsterdam AI Video Series

20 Juni 2024

Binge Watch Amsterdam AI Video Series >

Bekijk onze Video Serie nu.

Lees meer >

 70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI

20 Juni 2024

70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI >

Uit onderzoek van de AlgoSoc AI Opinion Monitor van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 70% van de Nederlanders geen gebruik heeft gemaakt van generatieve AI zoals ChatGPT. De houding en het gebruik verschillen echter per leeftijd. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese ondervroegen bijna 4.000 respondenten en zullen dit onderzoek de komende drie jaar voortzetten.

Lees meer >