< Terug naar nieuws

23 April 2024

Hyperscenario's van het gebruik van kunstmatige intelligentie: een essay door Nanda Piersma

In haar essay bespreekt Nanda Piersma, verbonden aan het CREATE-IT APPLIED RESEARCH van de HvA, de complexiteit van kunstmatige intelligentie en hoe de inzet door mensen de sleutel is tot verantwoordelijk gebruik.

Kunstmatige intelligentie (AI) is een krachtig hulpmiddel dat nog niet maximaal wordt benut in hedendaagse innovaties op het gebied van data, algoritmen en computerkracht. Nanda Piersma's essay belicht hoe AI kan leiden tot onvoorziene en soms ongewenste scenario's wanneer het niet goed ingebed is in de maatschappij door wetgeving of sociaal bewustzijn. Het essay verkent voorbeelden van hyperpersonalisering van adviezen, het recht om ongezien te blijven, preventieve handhaving en de mogelijkheden van digitale representaties.

 

Piersma roept op tot een kritische benadering van hoe wij als samenleving technologie duiden en inzetten. Zij stelt voor dat we overstappen van louter gebruikers van slimme systemen naar opdrachtgevers van technologie die ons echt ondersteunt. Dit vereist een dialoog over de ethische en sociale implicaties van AI, en hoe wij deze technologieën willen reguleren en vormgeven.


Het volledige essay is hier te lezen

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 € 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie

20 Juni 2024

€ 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie >

Het Brits-Nederlandse bedrijf CuspAI heeft 28 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald om materialen te ontwikkelen voor efficiëntere CO2-afvang met behulp van AI. Durfkapitalisten zien potentieel in deze innovatieve aanpak. CuspAI, een startup opgericht door de Nederlandse professor Max Welling, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en AI-expert, wil AI gebruiken om materialen te vinden en te ontwikkelen die op efficiënte wijze CO2 kunnen afvangen. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat het 28 miljoen euro aan financiering van investeerders heeft binnengehaald.

Lees meer >

Binge Watch Amsterdam AI Video Series

20 Juni 2024

Binge Watch Amsterdam AI Video Series >

Bekijk onze Video Serie nu.

Lees meer >

 70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI

20 Juni 2024

70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI >

Uit onderzoek van de AlgoSoc AI Opinion Monitor van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 70% van de Nederlanders geen gebruik heeft gemaakt van generatieve AI zoals ChatGPT. De houding en het gebruik verschillen echter per leeftijd. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese ondervroegen bijna 4.000 respondenten en zullen dit onderzoek de komende drie jaar voortzetten.

Lees meer >