< Terug naar nieuws
27 Maart 2024
AI Act: Europa leidt met regels voor betrouwbaar AI
Europa zet een grote stap voorwaarts in het reguleren van Kunstmatige Intelligentie (AI) met de nieuwe Artificial Intelligence Act, gericht op het waarborgen van veiligheid, respecteren van fundamentele rechten en het ondersteunen van bedrijvigheid in het digitale tijdperk.
De nieuwe AI Act stelt omvattende regels vast voor het gebruik van AI, met specifieke verboden op sociaal scoren en AI die menselijke kwetsbaarheden manipuleert. Er zijn strikte voorwaarden voor hoog-risico AI systemen, inclusief het recht van burgers om klachten in te dienen. Voor algemene AI systemen worden transparantie en efficiëntie vereisten gesteld. Daarnaast introduceert de wet maatregelen ter ondersteuning van innovatie en MKB's, met strenge boetes voor niet-naleving.
Lees hier het volledige artikel.
Vergelijkbaar >
Vergelijkbare nieuwsitems
6 September 2024
CuspAI stelt zich voor in LAB42
Op 5 september 2024 presenteerden Max Welling en Chad Edwards, oprichters van CuspAI, hun innovatieve bedrijf tijdens de IvI koffie & taart-bijeenkomst.
Lees meer >
5 September 2024
Geavanceerde AI voor Bewakingsrobots: Samenwerking Tussen Nederlandse Instituten
Een consortium van toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstituten en overheidsinstellingen, waaronder de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee, is van start gegaan met een ambitieus project: de ontwikkeling van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, officieel gelanceerd op 4 september, richt zich op de ontwikkeling van AI-systemen die menselijke beveiligers kunnen ondersteunen in diverse veiligheidsomgevingen.
Lees meer >
5 September 2024
NeuroAI: Charlotte Frenkel onderzoekt de toekomst van AI met het menselijk brein als inspiratie
Met de toekenning van een AiNed Fellowship grant verdiept dr. Charlotte Frenkel van de TU Delft zich in neuromorphic computing, een grensverleggend onderzoek dat zich richt op energiezuinige en efficiënte AI-systemen, gebaseerd op de werking van het menselijk brein. Dit onderzoek brengt de wereld van AI en neurowetenschappen samen om computersystemen te ontwikkelen die sneller, energiezuiniger en intelligenter zijn.
Lees meer >