< Terug naar nieuws

19 April 2024

Toward a national computing facility for AI

In een recent artikel in het I/O magazine bepleiten Geert-Jan Houben en Cees Snoek de noodzaak voor een nationale GPU-gebaseerde supercomputing faciliteit om Nederland voorop te laten blijven in de ontwikkeling van generatieve AI.
 
 
 
 

In het artikel in I/O magazine werpen Geert-Jan Houben van de TU Delft en Cees Snoek van de Universiteit van Amsterdam licht op de huidige tekortkomingen van Nederland op het gebied van rekeninfrastructuur voor AI. Ze benadrukken dat ondanks aanzienlijke investeringen in AI-onderzoek, zoals via het AiNed Groeifonds en de ROBUST-programma's, Nederland nog steeds niet beschikt over de benodigde infrastructuur om de verzamelde data volledig te benutten en onafhankelijk te blijven van grote Amerikaanse techbedrijven.

 

Het duo stelt een nationaal initiatief voor om een GPU-gebaseerde supercomputing faciliteit te ontwikkelen die essentieel zou zijn voor de verwerking van data benodigd voor generatieve AI-toepassingen. Dit zou niet alleen de wetenschappelijke vooruitgang bevorderen maar ook de innovatiecapaciteit van Nederlandse bedrijven aanzienlijk vergroten.

 

Houben en Snoek hebben al stappen ondernomen om bewustzijn te creëren over deze kwestie binnen de wetenschappelijke gemeenschap, industrie, en overheid. Ze zijn van plan om een sterke alliantie van partners te vormen, waaronder AiNed, SURF ICAI, en TNO, om een concreet investeringsplan op te stellen.

 

Lees het volledige artikel hier.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 € 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie

20 Juni 2024

€ 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie >

Het Brits-Nederlandse bedrijf CuspAI heeft 28 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald om materialen te ontwikkelen voor efficiëntere CO2-afvang met behulp van AI. Durfkapitalisten zien potentieel in deze innovatieve aanpak. CuspAI, een startup opgericht door de Nederlandse professor Max Welling, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en AI-expert, wil AI gebruiken om materialen te vinden en te ontwikkelen die op efficiënte wijze CO2 kunnen afvangen. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat het 28 miljoen euro aan financiering van investeerders heeft binnengehaald.

Lees meer >

Binge Watch Amsterdam AI Video Series

20 Juni 2024

Binge Watch Amsterdam AI Video Series >

Bekijk onze Video Serie nu.

Lees meer >

 70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI

20 Juni 2024

70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI >

Uit onderzoek van de AlgoSoc AI Opinion Monitor van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 70% van de Nederlanders geen gebruik heeft gemaakt van generatieve AI zoals ChatGPT. De houding en het gebruik verschillen echter per leeftijd. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese ondervroegen bijna 4.000 respondenten en zullen dit onderzoek de komende drie jaar voortzetten.

Lees meer >