< Terug naar nieuws

19 Februari 2024

Oprichter van Nu.nl komt met een nieuwssite volledig gemaakt door AI

Welkom in een wereld waar kunstmatige intelligentie (AI) de nieuwsindustrie transformeert zoals we die kennen. Bij Nu.nl heeft de oprichter, Merien ten Houten, deze visie werkelijkheid gemaakt met de lancering van 'De Geïllustreerde Kunstmatige Intelligentie' (DGKI). Hiermee is het niet langer sciencefiction, maar een intrigerende realiteit geworden waarin AI niet alleen nieuws verzamelt, selecteert en schrijft, maar zelfs levendige afbeeldingen produceert om verhalen tot leven te brengen.
In een recent artikel gepubliceerd door Laurens Verhagen in De Volkskrant, vertelt Ten Houten over het revolutionaire concept van DGKI. Het idee achter deze website is ontstaan uit de ambitie om een volledig autonoom journalistiek proces te creëren, van het selecteren en wegen van bronnen tot het schrijven en publiceren van nieuwsartikelen. Met behulp van AI worden alle stappen geautomatiseerd, waardoor een unieke benadering van nieuwsverslaggeving ontstaat.
 
DGKI, zoals Ten Houten het beschrijft, is meer een experimentele speeltuin dan een afgewerkt product. Het biedt een intrigerend, maar mogelijk ook verontrustend inzicht in de toekomst van nieuwsvoorziening. Hoewel Google al overspoeld wordt door AI gegenereerde sites, onderscheidt DGKI zich door een klassieke nieuwswebsite te simuleren, compleet met verschillende rubrieken en illustraties.
 
Maar hoe zit het met de betrouwbaarheid en originaliteit van de content? Ten Houten benadrukt dat DGKI gebaseerd is op een veilig systeem dat alleen leunt op AI voor taalvaardigheid, niet voor kennis. De inhoud wordt verzameld uit verschillende bronnen, met bronvermeldingen bij elk artikel om verificatie mogelijk te maken. Toch is foutloosheid niet gegarandeerd, wat Ten Houten aanspoort om voortdurend te blijven werken aan verbeteringen.
 
Benieuwd naar het volledige interview en de toekomstplannen van DGKI? Lees hier het artikel in De Volkskrant voor een diepgravende analyse en een fascinerende blik op de evolutie van journalistiek in het tijdperk van AI.
 
Gepubliceerd door de Volkskrant.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Rapport: 'Generatieve AI in de Journalistiek'

15 April 2024

Rapport: 'Generatieve AI in de Journalistiek' >

Het recent uitgebrachte rapport 'Generatieve AI in de Journalistiek', gemaakt door AI, Media & Democracy in samenwerking met The Associated Press, geeft inzicht in hoe professionals uit de nieuwsindustrie momenteel generatieve AI gebruiken en willen gebruiken. Het rapport gaat dieper in op de ethische en praktische vraagstukken rond het verantwoord gebruik van deze technologie.

Lees meer >

NWO financiering voor DoPredict project onder leiding van VU professor

5 April 2024

NWO financiering voor DoPredict project onder leiding van VU professor >

Op 26 maart 2024 ontving het onderzoeksproject DoPredict, onder leiding van hoogleraar Biofotonica en Medische Beeldvorming Marloes Groot van de Vrije Universiteit (VU), financiering via het Open Technologieprogramma van NWO. Dit project richt zich op het ontwikkelen van een systeem voor het snel en eenvoudig voorspellen van de uitkomst van longbehandelingen door het testen van medicijncombinaties op een klein stukje patiëntenweefsel.

Lees meer >

NWO AiNed Fellowship grant toegekend aan Filip Ilievski

5 April 2024

NWO AiNed Fellowship grant toegekend aan Filip Ilievski >

Op 21 maart 2024 heeft Universitair Docent Kunstmatige Intelligentie Filip Ilievski een AiNed AI Fellowship van 900k€ ontvangen voor zijn project "Mensgerichte AI-Agenten met gezond verstand". De AiNed AI Fellowships zijn een competitief programma van NWO ontworpen om internationaal AI-talent naar Nederland te trekken. Met deze subsidie, samen met interne en externe medefinanciering, zal Ilievski een team van zes jonge onderzoekers kunnen samenstellen.

Lees meer >