< Terug naar nieuws

19 April 2024

ERC Advanced Grant voor Peter Grünwald van het CWI

Peter Grünwald, senior onderzoeker bij de Machine Learning groep van CWI en deeltijdhoogleraar Statistisch Leren aan de Universiteit Leiden, heeft een ERC Advanced Grant ontvangen voor zijn onderzoek naar een nieuwe, revolutionaire statistische theorie.

Op 11 april 2024 werd bekend dat Peter Grünwald een prestigieuze ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro heeft ontvangen. Dit fonds zal gebruikt worden voor de ontwikkeling van een robuustere en flexibelere statistische theorie, gebaseerd op het innovatieve concept van de e-waarde. Dit zal leiden tot betrouwbaardere methoden om te bepalen of wetenschappelijke resultaten statistisch significant zijn—kortom, de e-waarde is het nieuwe p-waarde.

De p-waarde methodologie, ontwikkeld in de jaren '30, en het gebruik van betrouwbaarheidsintervallen zijn volgens Grünwald niet meer toereikend voor hedendaagse wetenschap. Deze methoden waren bedoeld voor eenmalig onderzoek en passen niet goed bij moderne onderzoeksprocessen, zoals in het geval van drugstests waarbij experimenten vaak herhaald worden. Grünwald's nieuwe statistische theorie zal gebruik maken van de e-waarde, die flexibeler is en niet beperkt wordt door vooraf vastgestelde aannames zoals het totaal aantal deelnemers of de kosten van een studie.

Dit nieuwe e-waarde concept, geïntroduceerd in 2019, heeft al bewezen nuttig te zijn voor verschillende statistische problemen en zal nu verder ontwikkeld worden voor complexere toepassingen. Grünwald is verheugd dat de EU dit radicale voorstel heeft gefinancierd, wat de statistiek zowel veiliger als flexibeler zal maken en betrouwbaardere conclusies zal opleveren met minder data.

Lees meer over zijn werk hier.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 € 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie

20 Juni 2024

€ 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie >

Het Brits-Nederlandse bedrijf CuspAI heeft 28 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald om materialen te ontwikkelen voor efficiëntere CO2-afvang met behulp van AI. Durfkapitalisten zien potentieel in deze innovatieve aanpak. CuspAI, een startup opgericht door de Nederlandse professor Max Welling, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en AI-expert, wil AI gebruiken om materialen te vinden en te ontwikkelen die op efficiënte wijze CO2 kunnen afvangen. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat het 28 miljoen euro aan financiering van investeerders heeft binnengehaald.

Lees meer >

Binge Watch Amsterdam AI Video Series

20 Juni 2024

Binge Watch Amsterdam AI Video Series >

Bekijk onze Video Serie nu.

Lees meer >

 70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI

20 Juni 2024

70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI >

Uit onderzoek van de AlgoSoc AI Opinion Monitor van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 70% van de Nederlanders geen gebruik heeft gemaakt van generatieve AI zoals ChatGPT. De houding en het gebruik verschillen echter per leeftijd. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese ondervroegen bijna 4.000 respondenten en zullen dit onderzoek de komende drie jaar voortzetten.

Lees meer >