< Terug naar nieuws

4 Juli 2024

European Council keurt verordening goed voor gebruik van supercomputing bij AI-ontwikkeling

De Raad van de Europese Unie heeft een wijziging aangenomen in de verordening van de Europese High-Performance Computing (EuroHPC) gezamenlijke onderneming. Deze wijziging breidt de doelstellingen uit om de ontwikkeling en exploitatie van 'AI-fabrieken' mogelijk te maken. Hiermee wordt de supercomputercapaciteit van de EU verder beschikbaar voor innovatieve Europese start-ups en MKB's om hun AI-modellen te trainen en projecten te ontwikkelen.

Met de aangenomen verordening zal de EuroHPC gezamenlijke onderneming AI-fabrieken promoten en exploiteren. Deze faciliteiten zullen bestaan uit een AI-supercomputer, een bijbehorend datacenter en AI-georiënteerde supercomputingdiensten. De activiteiten van AI-fabrieken zullen toegankelijk zijn voor zowel publieke als private gebruikers, met speciale toegangsmogelijkheden voor start-ups en kleine en middelgrote ondernemingen. De host-entiteiten van AI-fabrieken komen in aanmerking voor EU-financiële steun om tot 50% van de aanschafkosten van AI-supercomputers en tot 50% van hun operationele kosten te dekken. AI-supercomputers zullen voornamelijk worden gebruikt om AI-trainingsmodellen, toepassingen en oplossingen te ontwikkelen en te testen. Na de goedkeuring door de Raad, is de juridische akte aangenomen. In de komende dagen zal de wijziging van de verordening worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie en zal deze 20 dagen later in werking treden. De EuroHPC gezamenlijke onderneming werd in 2018 opgericht om inspanningen te coördineren om van Europa een wereldleider in supercomputing te maken. Tot nu toe waren de belangrijkste doelstellingen van de EuroHPC gezamenlijke onderneming het ontwikkelen, inzetten, uitbreiden en onderhouden van het supercomputing-, quantumcomputing- en data-infrastructuurecosysteem van de EU, het bevorderen van het gebruik ervan, het ondersteunen van de ontwikkeling van supercomputing systeemcomponenten, technologieën en kennis en het ondersteunen van de ontwikkeling van computervaardigheden voor de Europese wetenschap en industrie. Sinds de oprichting heeft de EuroHPC gezamenlijke onderneming negen supercomputers aangeschaft, die verspreid over Europa zijn geplaatst. Op 24 januari 2024 stelde de Commissie een verordening voor om het huidige juridische kader (Raadsverordening (EU) 2021/1173) te wijzigen, waarbij een extra doelstelling voor de gezamenlijke onderneming werd geïntroduceerd: het ondersteunen van de ontwikkeling van een AI-ecosysteem in de EU door het ontwikkelen en exploiteren van AI-fabrieken. Lidstaten bereikten een politiek akkoord over de wijziging op 23 mei.

 

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt!

4 Juli 2024

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt! >

Gaan we met kunstmatige intelligentie scheefliggende tegels op straat opsporen? Berekenen we met quantum computing de ideale route voor bevoorradingsverkeer? Zetten we algoritmen in om te voorspellen in welke woningen er loden leidingen liggen? Amsterdam onderzoekt voortdurend welke nieuwe technologieën er op de markt zijn en hoe we die het best kunnen gebruiken.

Lees meer >

longform.ai ontvangt financiering van Innovatiefonds Noord-Holland om inzichten uit audiodata te extraheren

4 Juli 2024

longform.ai ontvangt financiering van Innovatiefonds Noord-Holland om inzichten uit audiodata te extraheren >

longform.ai, een spin-off van de Universiteit van Amsterdam, heeft €300.000 aan financiering ontvangen van Innovatiefonds Noord-Holland. De startup, mede opgericht door Paul Groth, professor Data Science aan de UvA, ontwikkelt AI-technologie om waardevolle inzichten uit grote hoeveelheden audiodata te halen

Lees meer >

The Symbiotic City nu te zien in ARTIS-Groote Museum

4 Juli 2024

The Symbiotic City nu te zien in ARTIS-Groote Museum >

In het ARTIS-Groote Museum is de presentatie The Symbiotic City nu te zien. Deze expositie toont een toekomstig Amsterdam waar natuur en mensen in harmonie samenleven. Het project is een initiatief van Remco Kort, microbioloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam en ARTIS-Micropia hoogleraar. De beelden en teksten zijn tot stand gekomen tijdens de workshop The Symbiotic City, waarbij AI werd ingezet om visies van diverse disciplines te visualiseren.

 

Lees meer >