< Terug naar nieuws

4 Juli 2024

European Council keurt verordening goed voor gebruik van supercomputing bij AI-ontwikkeling

De Raad van de Europese Unie heeft een wijziging aangenomen in de verordening van de Europese High-Performance Computing (EuroHPC) gezamenlijke onderneming. Deze wijziging breidt de doelstellingen uit om de ontwikkeling en exploitatie van 'AI-fabrieken' mogelijk te maken. Hiermee wordt de supercomputercapaciteit van de EU verder beschikbaar voor innovatieve Europese start-ups en MKB's om hun AI-modellen te trainen en projecten te ontwikkelen.

Met de aangenomen verordening zal de EuroHPC gezamenlijke onderneming AI-fabrieken promoten en exploiteren. Deze faciliteiten zullen bestaan uit een AI-supercomputer, een bijbehorend datacenter en AI-georiënteerde supercomputingdiensten. De activiteiten van AI-fabrieken zullen toegankelijk zijn voor zowel publieke als private gebruikers, met speciale toegangsmogelijkheden voor start-ups en kleine en middelgrote ondernemingen. De host-entiteiten van AI-fabrieken komen in aanmerking voor EU-financiële steun om tot 50% van de aanschafkosten van AI-supercomputers en tot 50% van hun operationele kosten te dekken. AI-supercomputers zullen voornamelijk worden gebruikt om AI-trainingsmodellen, toepassingen en oplossingen te ontwikkelen en te testen. Na de goedkeuring door de Raad, is de juridische akte aangenomen. In de komende dagen zal de wijziging van de verordening worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie en zal deze 20 dagen later in werking treden. De EuroHPC gezamenlijke onderneming werd in 2018 opgericht om inspanningen te coördineren om van Europa een wereldleider in supercomputing te maken. Tot nu toe waren de belangrijkste doelstellingen van de EuroHPC gezamenlijke onderneming het ontwikkelen, inzetten, uitbreiden en onderhouden van het supercomputing-, quantumcomputing- en data-infrastructuurecosysteem van de EU, het bevorderen van het gebruik ervan, het ondersteunen van de ontwikkeling van supercomputing systeemcomponenten, technologieën en kennis en het ondersteunen van de ontwikkeling van computervaardigheden voor de Europese wetenschap en industrie. Sinds de oprichting heeft de EuroHPC gezamenlijke onderneming negen supercomputers aangeschaft, die verspreid over Europa zijn geplaatst. Op 24 januari 2024 stelde de Commissie een verordening voor om het huidige juridische kader (Raadsverordening (EU) 2021/1173) te wijzigen, waarbij een extra doelstelling voor de gezamenlijke onderneming werd geïntroduceerd: het ondersteunen van de ontwikkeling van een AI-ecosysteem in de EU door het ontwikkelen en exploiteren van AI-fabrieken. Lidstaten bereikten een politiek akkoord over de wijziging op 23 mei.

 

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
TikTok zet in op AI en schrapt honderden banen wereldwijd

14 Oktober

TikTok zet in op AI en schrapt honderden banen wereldwijd >

TikTok, het populaire sociale mediaplatform, heeft wereldwijd honderden banen geschrapt, vooral in de afdeling contentmoderatie. Het bedrijf wil meer gebruik maken van kunstmatige intelligentie (AI) om content te beoordelen. Dit besluit heeft grote impact, met name in Maleisië en Nederland, zoals verschillende bronnen melden, waaronder de NOS , de Volkskrant en NRC .

Lees meer >

Analyse: OpenAI verlaat idealistische wortels voor commerciële toekomst

14 Oktober

Analyse: OpenAI verlaat idealistische wortels voor commerciële toekomst >

OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, heeft 6,6 miljard dollar opgehaald van investeerders, waarmee het bedrijf nu gewaardeerd wordt op 157 miljard dollar. Wat begon als een non-profit organisatie met idealistische doelen, transformeert nu naar een winstgevend bedrijf. Deze ontwikkelingen en de financiële herstructurering markeren een nieuwe fase voor OpenAI, zoals geanalyseerd door de Volkskrant .

Lees meer >

Verantwoorde AI maak je samen

14 Oktober

Verantwoorde AI maak je samen >

Hoe kunnen we AI ontwikkelen die niet discrimineert of energieverslindt, maar juist de maatschappij ten goede komt? Dit vraagstuk staat centraal in een grootschalig nationaal AI-initiatief, ondergebracht bij het Informatica Instituut van de UvA. In samenwerking met bedrijven en (semi)overheidsinstellingen wordt hier gewerkt aan verantwoorde AI-oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals voedselverspilling, kankerbehandelingen en het tegengaan van discriminatie.

Lees meer >