< Terug naar nieuws

3 April 2024

Zwaartekrachtsubsidie voor uitdagingen in cyberveiligheid

Op 26 maart 2024 is bekendgemaakt dat UvA-wetenschappers Christian Schaffner, Zoltan Mann, Francesco Regezzoni, Kostas Papagiannopoulos, en Karst Koymans van het Informatica Instituut (IvI) betrokken zijn bij een ambitieus project gericht op het aanpakken van uitdagingen binnen de cyberveiligheid. Dit project is een van de drie consortia die een Zwaartekrachtsubsidie hebben ontvangen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Cyberveiligheid wordt vaak voorgesteld als een educatief probleem of een bronnenprobleem, waarbij de schuld bij gebruikers, systeembeheerders of de budgethouders die de mogelijkheden van systeembeheerders beperken, wordt gelegd. Er blijven echter veel onopgeloste moeilijke problemen over die een gecoördineerd wetenschappelijk onderzoek vereisen. Het project "Uitdagingen in Cyberveiligheid" brengt topwetenschappers samen uit de harde wetenschappen van cyberveiligheid om deze moeilijke open problemen aan te pakken. Het wordt geleid door de Technische Universiteit Eindhoven en heeft 21,5 miljoen euro ontvangen voor een 10-jarig programma. De UvA-wetenschappers Christian Schaffner van de (TCS) groep, Zoltan Mann, Francesco Regezzoni, Kostas Papagiannopoulos, en Karst Koymans van de Complex Cyber Infrastructure (CCI) groep van het Informatica Instituut zijn ook betrokken bij dit project.

Christian Schaffner deelt zijn enthousiasme: "Ik ben echt enthousiast om te beginnen met dit grote project op het gebied van cyberveiligheid. Samen met de andere consortiumpartners van de TU/e, VU, RU en CWI nemen we een systematische aanpak om ervoor te zorgen dat onze cyber systemen veilig zijn. We kijken bijvoorbeeld naar langetermijnveiligheid door vooruit te kijken naar de tijd dat kwantumcomputers de encryptie kunnen breken die onze online gegevens nu veilig houdt. Zelfs als dat nog jaren weg is, kunnen kwaadwillenden vandaag gecodeerde informatie verzamelen en deze later openbreken wanneer ze de juiste tools hebben. Dus we lopen vooruit om onze gegevens voor de toekomst te beschermen."

Het "Uitdagingen in Cyberveiligheid" project is een voorbeeld van hoe geavanceerde wetenschap en samenwerking kunnen leiden tot significante vooruitgang in de bescherming tegen cyberdreigingen.

Lees het volledige artikel op de website van de UvA.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Rapport: 'Generatieve AI in de Journalistiek'

15 April 2024

Rapport: 'Generatieve AI in de Journalistiek' >

Het recent uitgebrachte rapport 'Generatieve AI in de Journalistiek', gemaakt door AI, Media & Democracy in samenwerking met The Associated Press, geeft inzicht in hoe professionals uit de nieuwsindustrie momenteel generatieve AI gebruiken en willen gebruiken. Het rapport gaat dieper in op de ethische en praktische vraagstukken rond het verantwoord gebruik van deze technologie.

Lees meer >

NWO financiering voor DoPredict project onder leiding van VU professor

5 April 2024

NWO financiering voor DoPredict project onder leiding van VU professor >

Op 26 maart 2024 ontving het onderzoeksproject DoPredict, onder leiding van hoogleraar Biofotonica en Medische Beeldvorming Marloes Groot van de Vrije Universiteit (VU), financiering via het Open Technologieprogramma van NWO. Dit project richt zich op het ontwikkelen van een systeem voor het snel en eenvoudig voorspellen van de uitkomst van longbehandelingen door het testen van medicijncombinaties op een klein stukje patiëntenweefsel.

Lees meer >

NWO AiNed Fellowship grant toegekend aan Filip Ilievski

5 April 2024

NWO AiNed Fellowship grant toegekend aan Filip Ilievski >

Op 21 maart 2024 heeft Universitair Docent Kunstmatige Intelligentie Filip Ilievski een AiNed AI Fellowship van 900k€ ontvangen voor zijn project "Mensgerichte AI-Agenten met gezond verstand". De AiNed AI Fellowships zijn een competitief programma van NWO ontworpen om internationaal AI-talent naar Nederland te trekken. Met deze subsidie, samen met interne en externe medefinanciering, zal Ilievski een team van zes jonge onderzoekers kunnen samenstellen.

Lees meer >