< Terug naar nieuws

3 April 2024

Zwaartekrachtsubsidie voor uitdagingen in cyberveiligheid

Op 26 maart 2024 is bekendgemaakt dat UvA-wetenschappers Christian Schaffner, Zoltan Mann, Francesco Regezzoni, Kostas Papagiannopoulos, en Karst Koymans van het Informatica Instituut (IvI) betrokken zijn bij een ambitieus project gericht op het aanpakken van uitdagingen binnen de cyberveiligheid. Dit project is een van de drie consortia die een Zwaartekrachtsubsidie hebben ontvangen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Cyberveiligheid wordt vaak voorgesteld als een educatief probleem of een bronnenprobleem, waarbij de schuld bij gebruikers, systeembeheerders of de budgethouders die de mogelijkheden van systeembeheerders beperken, wordt gelegd. Er blijven echter veel onopgeloste moeilijke problemen over die een gecoördineerd wetenschappelijk onderzoek vereisen. Het project "Uitdagingen in Cyberveiligheid" brengt topwetenschappers samen uit de harde wetenschappen van cyberveiligheid om deze moeilijke open problemen aan te pakken. Het wordt geleid door de Technische Universiteit Eindhoven en heeft 21,5 miljoen euro ontvangen voor een 10-jarig programma. De UvA-wetenschappers Christian Schaffner van de (TCS) groep, Zoltan Mann, Francesco Regezzoni, Kostas Papagiannopoulos, en Karst Koymans van de Complex Cyber Infrastructure (CCI) groep van het Informatica Instituut zijn ook betrokken bij dit project.

Christian Schaffner deelt zijn enthousiasme: "Ik ben echt enthousiast om te beginnen met dit grote project op het gebied van cyberveiligheid. Samen met de andere consortiumpartners van de TU/e, VU, RU en CWI nemen we een systematische aanpak om ervoor te zorgen dat onze cyber systemen veilig zijn. We kijken bijvoorbeeld naar langetermijnveiligheid door vooruit te kijken naar de tijd dat kwantumcomputers de encryptie kunnen breken die onze online gegevens nu veilig houdt. Zelfs als dat nog jaren weg is, kunnen kwaadwillenden vandaag gecodeerde informatie verzamelen en deze later openbreken wanneer ze de juiste tools hebben. Dus we lopen vooruit om onze gegevens voor de toekomst te beschermen."

Het "Uitdagingen in Cyberveiligheid" project is een voorbeeld van hoe geavanceerde wetenschap en samenwerking kunnen leiden tot significante vooruitgang in de bescherming tegen cyberdreigingen.

Lees het volledige artikel op de website van de UvA.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI

10 Juli 2024

Nederland staat op nummer 1 in de nieuwe Global Index on Responsible AI >

Onlangs is de Global Index on Responsible AI (GIRAI) gelanceerd, die Nederland op nummer één plaatst en het leiderschap van het land op het gebied van het verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie benadrukt. Deze erkenning onderstreept de bloeiende AI-gemeenschap in Nederland en benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking om ervoor te zorgen dat AI op verantwoorde wijze wordt ingezet en gebruikt.
bal Index over verantwoorde AI

Lees meer >

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub

10 Juli 2024

Alfons Hoekstra scientific director of the Molecular and Materials Design hub >

Alfons Hoekstra, hoogleraar Computational Science & Engineering, is per 1 juli benoemd tot wetenschappelijk directeur van de nieuwe Molecular and Materials Design (MMD) Technology hub. Dit initiatief heeft tot doel een revolutie teweeg te brengen in het onderzoek naar moleculen en materialen met behulp van geavanceerde AI en simulaties. met de nadruk op gezondheid en ecologische duurzaamheid.

Lees meer >

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt!

4 Juli 2024

Toekomst van Technologie in Amsterdam: Jouw Mening Telt! >

Gaan we met kunstmatige intelligentie scheefliggende tegels op straat opsporen? Berekenen we met quantum computing de ideale route voor bevoorradingsverkeer? Zetten we algoritmen in om te voorspellen in welke woningen er loden leidingen liggen? Amsterdam onderzoekt voortdurend welke nieuwe technologieën er op de markt zijn en hoe we die het best kunnen gebruiken.

Lees meer >