< Terug naar nieuws

28 Maart 2024

Rapport EIT Digital & AiNed: Nederland kan de belofte van generatieve AI verzilveren

Nederland heeft de potentie om een leidende rol te spelen in de wereld van generatieve kunstmatige intelligentie (AI), zo stelt een recent rapport van EIT Digital en het AiNed-programma van het Nationaal Groeifonds. Het rapport, getiteld 'Generative AI: Europe's Quest for Regulation and Industry Leadership', benadrukt dat met de juiste investeringen in AI-startups, samenwerking binnen Europa, en toegang tot high-performance computing, Nederland zijn positie kan versterken.

 

 

Generatieve AI, bekend van toepassingen zoals ChatGPT, heeft al een aanzienlijke impact op zowel de Nederlandse economie als samenleving. De onderzoekers suggereren dat Nederland, door te focussen op deze technologische vooruitgang, niet alleen zijn Bruto Binnenlands Product kan verhogen, maar ook binnen Europa een voortrekkersrol kan nemen.

Om deze kans te verzilveren, is een gecoördineerde inspanning nodig van zowel de overheid als de industrie, evenals een sterke betrokkenheid bij Europese AI-initiatieven. Het rapport benadrukt het belang van investeringen en innovatie, en roept op tot de oprichting van een nationale generatieve AI-testfaciliteit om de ontwikkeling en het onderzoek te ondersteunen.

Voor meer details, raadpleeg het volledige rapport 'Generative AI: Europe's Quest for Regulation and Industry Leadership', beschikbaar via EIT Digital en AiNed.