< Terug naar nieuws

30 September

De toekomst van computersystemen: snel en duurzaam

Professor Andy Pimentel van de Universiteit van Amsterdam werkt aan het ontwikkelen van computersystemen die niet alleen sneller, maar ook duurzamer zijn. Met de groei van AI en dataverwerking is dit belangrijker dan ooit.

De vraag naar snellere en krachtigere computersystemen blijft groeien door innovaties in AI en data-analyse. Tegelijkertijd wordt duurzaamheid steeds belangrijker, omdat het energieverbruik van de sector een zware belasting vormt voor het milieu. Professor Andy Pimentel van de Universiteit van Amsterdam onderzoekt hoe computertechnologie sneller en tegelijkertijd duurzamer kan worden. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op ingebedde systemen, zoals die in mobiele telefoons, televisies en geavanceerde machines zoals die van ASML.

 

Een belangrijk project is het Energy Labels-project, waarbij zijn team onderzoekt hoe ze het energieverbruik van digitale processen kunnen monitoren en verbeteren. Het uiteindelijke doel is een energiesysteem te ontwikkelen dat gebruikers kan adviseren over energiezuinigere keuzes.

 

Daarnaast is het optimaliseren van computersystemen essentieel voor de AI-revolutie. AI heeft zijn huidige populariteit te danken aan verbeterde algoritmes, de beschikbaarheid van data en de snelheid van computersystemen. Pimentel onderzoekt hoe grote AI-algoritmes op kleinere systemen kunnen draaien, wat cruciaal is voor toepassingen zoals zelfrijdende auto's, waarbij een stabiele internetverbinding niet altijd beschikbaar is.

 

Het onderzoek van Pimentel is een stap in de richting van duurzame technologische vooruitgang, met een focus op het combineren van snelheid en efficiëntie zonder het milieu verder te belasten.

 

Voor meer van dit soort onderzoek, bezoek de UvA's onderzoekspagina.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
TikTok zet in op AI en schrapt honderden banen wereldwijd

14 Oktober

TikTok zet in op AI en schrapt honderden banen wereldwijd >

TikTok, het populaire sociale mediaplatform, heeft wereldwijd honderden banen geschrapt, vooral in de afdeling contentmoderatie. Het bedrijf wil meer gebruik maken van kunstmatige intelligentie (AI) om content te beoordelen. Dit besluit heeft grote impact, met name in Maleisië en Nederland, zoals verschillende bronnen melden, waaronder de NOS , de Volkskrant en NRC .

Lees meer >

Analyse: OpenAI verlaat idealistische wortels voor commerciële toekomst

14 Oktober

Analyse: OpenAI verlaat idealistische wortels voor commerciële toekomst >

OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, heeft 6,6 miljard dollar opgehaald van investeerders, waarmee het bedrijf nu gewaardeerd wordt op 157 miljard dollar. Wat begon als een non-profit organisatie met idealistische doelen, transformeert nu naar een winstgevend bedrijf. Deze ontwikkelingen en de financiële herstructurering markeren een nieuwe fase voor OpenAI, zoals geanalyseerd door de Volkskrant .

Lees meer >

Verantwoorde AI maak je samen

14 Oktober

Verantwoorde AI maak je samen >

Hoe kunnen we AI ontwikkelen die niet discrimineert of energieverslindt, maar juist de maatschappij ten goede komt? Dit vraagstuk staat centraal in een grootschalig nationaal AI-initiatief, ondergebracht bij het Informatica Instituut van de UvA. In samenwerking met bedrijven en (semi)overheidsinstellingen wordt hier gewerkt aan verantwoorde AI-oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals voedselverspilling, kankerbehandelingen en het tegengaan van discriminatie.

Lees meer >