< Terug naar nieuws

22 Mei 2024

ChatGPT van OpenAI: de empathische AI

Deze week onthulde OpenAI zijn nieuwste AI-technologie, met een vrolijke vrouwenstem die snel en empathisch reageert. Wat begon als een eenvoudige tekstgebaseerde chatbot wordt nu een virtuele metgezel.
De nieuwe ChatGPT, mogelijk gemaakt door GPT-4, ziet er menselijker uit, elimineert ongemakkelijke pauzes en voegt emotionele intonatie toe. Toen een presentator bijvoorbeeld nervositeit uitte, stelde ChatGPT gerust: "Haal diep adem en onthoud: jij bent de expert."

Deze mensachtige interactie roept ethische vragen op. Universitair docent Olya Kudina (TU Delft) waarschuwt voor de vage grenzen tussen mens en AI, en benadrukt dat ChatGPT, ondanks zijn realistische stem, technologie blijft zonder echte emoties.

Hoogleraren Marjolijn Antheunis en Emmelyn Croes (Universiteit van Tilburg) zien voordelen in het gebruik van AI voor het tijdelijk oefenen van vaardigheden of het verwerken van ervaringen, maar waarschuwen ervoor het contact met interacties in het echte leven te verliezen. Transparantie over de aard van de AI is cruciaal.
Hoewel Apple, Google en Amazon al lang chatbots aanbieden, kan de nieuwste versie van OpenAI complexe gesprekken aan, waardoor interacties naadloos en menselijker worden.

Er komen twee benaderingen naar voren: OpenAI richt zich op emotionele expressie, terwijl Google een praktische AI-assistent wil creëren voor alledaagse taken. Dit verschil benadrukt het debat over empathie in AI en de ethische implicaties ervan.
 
Gepubliceerd door de NOS.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 € 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie

20 Juni 2024

€ 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie >

Het Brits-Nederlandse bedrijf CuspAI heeft 28 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald om materialen te ontwikkelen voor efficiëntere CO2-afvang met behulp van AI. Durfkapitalisten zien potentieel in deze innovatieve aanpak. CuspAI, een startup opgericht door de Nederlandse professor Max Welling, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en AI-expert, wil AI gebruiken om materialen te vinden en te ontwikkelen die op efficiënte wijze CO2 kunnen afvangen. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat het 28 miljoen euro aan financiering van investeerders heeft binnengehaald.

Lees meer >

Binge Watch Amsterdam AI Video Series

20 Juni 2024

Binge Watch Amsterdam AI Video Series >

Bekijk onze Video Serie nu.

Lees meer >

 70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI

20 Juni 2024

70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI >

Uit onderzoek van de AlgoSoc AI Opinion Monitor van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 70% van de Nederlanders geen gebruik heeft gemaakt van generatieve AI zoals ChatGPT. De houding en het gebruik verschillen echter per leeftijd. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese ondervroegen bijna 4.000 respondenten en zullen dit onderzoek de komende drie jaar voortzetten.

Lees meer >