Script error at line:16 colum:1 Unexpected token 'u' in JSON at position 0 < Terug naar nieuws

22 Mei 2024

Nederlands AI-bewustzijn en onderzoeksprioriteiten: belangrijkste bevindingen

Een onderzoek van Waag Futurelab en Ipsos I&O, in opdracht van de Nederlandse AI Coalitie, beoordeelde het Nederlandse bewustzijn van AI en belangrijke AI-onderwerpen. De meerderheid begrijpt AI goed, weinigen zijn er onbekend mee.
De belangrijkste onderzoeksthema's op het gebied van AI die door de respondenten zijn genoemd, zijn onder meer nepnieuws en polarisatie (58%), machtsdynamiek en controle (37%), en toezicht en verantwoording (33%).
 
Simone van der Burg benadrukte dat AI maatschappelijke doelen moet dienen. De bevindingen zullen het Maatschappelijk programma van NL AIC richting een verantwoord AI-beleid en een mensgerichte digitale democratie leiden, aldus Náhani Oosterwijk-Borking. Eppo van Nispen tot Sevenaer benadrukte de noodzaak om nepnieuws aan te pakken om de democratische waarden te beschermen.

Vergelijkbaar >

Vergelijkbare nieuwsitems

>Bekijk alle nieuwsitems >
 € 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie

20 Juni 2024

€ 28 miljoen voor AI-startup in Amsterdam gericht op de ontwikkeling van materialen voor de klimaattransitie >

Het Brits-Nederlandse bedrijf CuspAI heeft 28 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald om materialen te ontwikkelen voor efficiëntere CO2-afvang met behulp van AI. Durfkapitalisten zien potentieel in deze innovatieve aanpak. CuspAI, een startup opgericht door de Nederlandse professor Max Welling, computerwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en AI-expert, wil AI gebruiken om materialen te vinden en te ontwikkelen die op efficiënte wijze CO2 kunnen afvangen. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat het 28 miljoen euro aan financiering van investeerders heeft binnengehaald.

Lees meer >

Binge Watch Amsterdam AI Video Series

20 Juni 2024

Binge Watch Amsterdam AI Video Series >

Bekijk onze Video Serie nu.

Lees meer >

 70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI

20 Juni 2024

70% van de Nederlanders maakt geen gebruik van generatieve AI >

Uit onderzoek van de AlgoSoc AI Opinion Monitor van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat 70% van de Nederlanders geen gebruik heeft gemaakt van generatieve AI zoals ChatGPT. De houding en het gebruik verschillen echter per leeftijd. Onderzoekers Ernesto de León, Fabio Votta, Theo Araujo en Claes de Vreese ondervroegen bijna 4.000 respondenten en zullen dit onderzoek de komende drie jaar voortzetten.

Lees meer >