< Terug naar nieuws

20 April 2024

Growy: een missie om de wereld te voeden met verticale landbouw

Growy, een landbouwonderneming gevestigd in Amsterdam, zet zich in om lokale en betaalbare voeding te bieden te midden van wereldwijde uitdagingen zoals duurzaamheid en voedselveiligheid.

Ard van de Kreeke, oprichter en boer van Growy, heeft de oude verticale boerderij Growx getransformeerd tot een toonaangevende high-tech onderneming in verticale landbouw, genaamd Growy. Deze boerderij, gelegen in het industriële gebied van Amsterdam Zuidoost, produceert microgroenten, kruiden en bloemen onder strikt gecontroleerde omstandigheden. Met de ambitie om efficiënte en goedkope landbouwoplossingen te bieden, maakt Growy gebruik van een volledig geautomatiseerd, door AI aangedreven Nederlands systeem dat alle operationele processen van zaaien tot verpakken beheert.

 

Growy's benadering van verticale landbouw is niet alleen gericht op het creëren van een high-tech bedrijf, maar vooral op het maken van een impact op het huidige voedselsysteem door betaalbaar, gezond voedsel te produceren. Van de Kreeke benadrukt dat, ondanks het gebruik van geavanceerde technologieën, het hoofddoel is om voedsel te verbouwen dat zowel toegankelijk als voedzaam is, zonder het gebruik van pesticiden en door organisch afval te gebruiken voor water, voedingsstoffen en energie.

 

Daarnaast investeert het bedrijf in onderzoek en ontwikkeling om hun systemen en technologieën verder te verbeteren, in samenwerking met Wageningen Universiteit. Dit onderzoek is gericht op het verbeteren van groei, het minimaliseren van afval en het verbeteren van energie-efficiëntie, met als doel de landbouwpraktijken te revolutioneren en een duurzamere toekomst te ondersteunen.

 

Lees het volledige artikel hier.