< Terug naar nieuws

19 April 2024

Toward a national computing facility for AI

In een recent artikel in het I/O magazine bepleiten Geert-Jan Houben en Cees Snoek de noodzaak voor een nationale GPU-gebaseerde supercomputing faciliteit om Nederland voorop te laten blijven in de ontwikkeling van generatieve AI.
 
 
 
 

In het artikel in I/O magazine werpen Geert-Jan Houben van de TU Delft en Cees Snoek van de Universiteit van Amsterdam licht op de huidige tekortkomingen van Nederland op het gebied van rekeninfrastructuur voor AI. Ze benadrukken dat ondanks aanzienlijke investeringen in AI-onderzoek, zoals via het AiNed Groeifonds en de ROBUST-programma's, Nederland nog steeds niet beschikt over de benodigde infrastructuur om de verzamelde data volledig te benutten en onafhankelijk te blijven van grote Amerikaanse techbedrijven.

 

Het duo stelt een nationaal initiatief voor om een GPU-gebaseerde supercomputing faciliteit te ontwikkelen die essentieel zou zijn voor de verwerking van data benodigd voor generatieve AI-toepassingen. Dit zou niet alleen de wetenschappelijke vooruitgang bevorderen maar ook de innovatiecapaciteit van Nederlandse bedrijven aanzienlijk vergroten.

 

Houben en Snoek hebben al stappen ondernomen om bewustzijn te creëren over deze kwestie binnen de wetenschappelijke gemeenschap, industrie, en overheid. Ze zijn van plan om een sterke alliantie van partners te vormen, waaronder AiNed, SURF ICAI, en TNO, om een concreet investeringsplan op te stellen.

 

Lees het volledige artikel hier.