< Terug naar nieuws

19 April 2024

ERC Advanced Grant voor Peter Grünwald van het CWI

Peter Grünwald, senior onderzoeker bij de Machine Learning groep van CWI en deeltijdhoogleraar Statistisch Leren aan de Universiteit Leiden, heeft een ERC Advanced Grant ontvangen voor zijn onderzoek naar een nieuwe, revolutionaire statistische theorie.

Op 11 april 2024 werd bekend dat Peter Grünwald een prestigieuze ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro heeft ontvangen. Dit fonds zal gebruikt worden voor de ontwikkeling van een robuustere en flexibelere statistische theorie, gebaseerd op het innovatieve concept van de e-waarde. Dit zal leiden tot betrouwbaardere methoden om te bepalen of wetenschappelijke resultaten statistisch significant zijn—kortom, de e-waarde is het nieuwe p-waarde.

De p-waarde methodologie, ontwikkeld in de jaren '30, en het gebruik van betrouwbaarheidsintervallen zijn volgens Grünwald niet meer toereikend voor hedendaagse wetenschap. Deze methoden waren bedoeld voor eenmalig onderzoek en passen niet goed bij moderne onderzoeksprocessen, zoals in het geval van drugstests waarbij experimenten vaak herhaald worden. Grünwald's nieuwe statistische theorie zal gebruik maken van de e-waarde, die flexibeler is en niet beperkt wordt door vooraf vastgestelde aannames zoals het totaal aantal deelnemers of de kosten van een studie.

Dit nieuwe e-waarde concept, geïntroduceerd in 2019, heeft al bewezen nuttig te zijn voor verschillende statistische problemen en zal nu verder ontwikkeld worden voor complexere toepassingen. Grünwald is verheugd dat de EU dit radicale voorstel heeft gefinancierd, wat de statistiek zowel veiliger als flexibeler zal maken en betrouwbaardere conclusies zal opleveren met minder data.

Lees meer over zijn werk hier.