< Terug naar cases

Gezondheidsdata Infrastructuur

Gezondheidsdata Infrastructuur

De hoeveelheid medische gegevens neemt toe. Door deze data slim te ontsluiten, kunnen we een positieve bijdrage leveren aan de volksgezondheid. Het analyseren van grote hoeveelheden anonieme gezondheidsdata en de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) helpt inzicht te geven in hoe we mensen langdurig gezond kunnen houden.
 
 
Een initiatief van Amsterdam Economic Board in samenwerking met Amsterdam UMC, Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kankerinstituut (NKI), gemeente Amsterdam, OLVG, Philips, Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit van Amsterdam.

Op dit moment zijn medische gegevens nog niet overal goed toegankelijk. Vanwege het gebrek aan een geharmoniseerde technische infrastructuur, toepassingen van standaarden, en vanwege de noodzakelijke juridische, ethische en privacy kaders. Gelukkig beseffen we steeds beter dat het veilig beschikbaar maken van zulke data veel voordelen heeft bij het voorkomen en genezen van ziektes.

 

Het analyseren en monitoren van grote hoeveelheden data kan ziekenhuisopnamen en overbehandeling voorkomen. De data geven inzicht in wat werkt voor heel verschillende mensen, zodat we behandelingen kunnen personaliseren. De kennis op basis van data biedt ook de mogelijkheid om veel eerder diagnoses te stellen. Voor veel (welvaarts)ziekten kunnen we zelfs preventief gaan werken en daarmee voorkomen dat mensen ziek worden.

Assist

AI op de IC

Betere bestraling van kanker

Kunstmatige intelligentie in de zorg